Jannik Abel (født 1973 i Oslo) er særlig kjent for arbeider i dialog med treverk og fotografi – i og utenfor de etablerte kunstrommene. Abel er utdannet ved Kunstakademiet i San Francisco, og har stilt ut nasjonalt og internasjonalt. I 2023 ble Abel tildelt Statens tiårige arbeidsstipend. Abel bor og virker på Nesodden utenfor Oslo.
Utstillingen «Back to the Land», kuratert av Sarah Lookofsky, ble vist ved Kunstnernes Hus i Oslo i perioden 10. januar–16. mars 2025, og åpnet med blant annet en performance.
Som del av utstillingen var det omfattende dialogprogrammet Back to the Table, kuratert i samarbeid med skuespiller Guri Glans:
Jannik Abel i samtale med direktør ved Kunstnernes Hus, Sarah Lookofsky, (19. januar 2025)
«Kunsten og aktivisme» (2. februar 2025).
«Kunsten og krisene» (13. februar 2025).
«Kunsten og institusjonene» (22.02.2025).
«Back to the Table – Fortsettelsen» (09.03.2025): Finissage med performance. Medvirkende: Janne Heltberg, Maja S. K. Ratkje, Guri Glans, Oda Radoor (bl.a. dramatiker og forfatter) og Jannik Abel
I tillegg ble publikum oppfordret til å besøke noen av Abels «tilfluktsrom» som del av prosjektet Skogsvitner (Watching the Forest Grow Back / Forest Witnesses) (2022–) i skogsområder med tilgrensende hogstfelt, rundt omkring i landet.
Slutten er begynnelsen, eller fortsettelsen: Et tredelt rom er fylt med bøker og et titalls avrundede treskulpturer kalt Reconnectors, spredt utover. Så smått begynner forflytninger av det modellerte treverket: Samtidsmusiker Maja S. K. Ratkje starter å ta bøker, en etter en, samler dem og legger treskulpturene oppå: Kathrine Nedrejords Alt for flokken; Halldis Moren Vesaas sitt dikt Tung tids tale fra den andre verdenskrig; Tima Kurdis Gutten på stranden; Erika Fatlands Sovjetistan. «Hvem har rett til å finnes?» spør Jannik Abel. Ratkje samler sammen og tar bøker og kuler, mer og mer aggressivt. Bøkene nærmest mures, som om de skulle bli en vakker festning. Abel tar frem en krakk og en øks og hogger ut en ny «gjenforener».