Utstillingshonorar er betaling for kunstnerens arbeid i forbindelse med en utstilling, og skal inngå i kontrakten når en stiller ut ved institusjoner som mottar statlig støtte.

Veiledende honorarsatser

Som et ledd i arbeidet med å styrke utstillingsøkonomien har NBK utarbeidet veiledende honorarsatser knyttet til utstillingsoppdrag. En sentral årsak til at kunstnerne i det visuelle kunstfeltet er kunstnergruppen med lavest inntekt fra kunstnerisk arbeid, er at de ikke mottar tilstrekkelig økonomisk kompensasjon for det arbeidet de utfører i forbindelse med utstillinger.

Månedssats       73 735,– kroner

Timessats         1 100,– kroner

Andre satser

Artist talk/omvisning: 3 500–7 000,– kroner
Worskhop/verksted: 5 620,– kroner
Paneldebatt (deltaker): 3 500–7 000‚– kroner
Paneldebatt (leder): 5 500–10 000,– kroner
Foredrag: 5 000–20 000,– kroner

 

Slik kan du beregne utstillingshonorar

Utstillingshonorar bør ikke utbetales som en rundsum. NBK oppfordrer utstillere til å bruke skjemaet nedenfor når du forhandler utstillingskontrakt, for synliggjøre de reelle produksjonskostnadene ved utstillinger og ansvarliggjøre kunstinstitusjonene til å honorere arbeidet med utstillingen.

Kunstnere kan bruke skjemaet som utgangspunkt for forhandling ved inngåelse av avtale om utstilling på et visningssteder som mottar statlig støtte, inkludert driftsstøtte fra Kulturdepartementet eller Kulturdirektoratet, samt institusjoner som har fått prosjektstøtte/arrangørstøtte fra Kulturrådet.

Skjemaet kan benyttes for ulike typer utstillinger, kunstnerpraksiser og institusjoner, både for solo- og gruppeutstillinger, visning av nyproduksjon og eksisterende verk. I regnearket kan du selv krysse av/vurdere om det er du eller visningsstedet som tar de ulike kostnadene.

Skjemaet/regnearket er laget med utgangspunkt i en soloutstilling på et middels stort visningssted. Det er derfor mange aktiviteter som ikke vil være relevante for alle utstillinger. 

Institusjoner og visningssteder har svært ulik praksis/størrelse/kompetanse/økonomi, noe som vil påvirke hva de bidrar med inn i utstillingen. Det er derfor lagt inn egne kolonner i regnearket, der en krysser av for om det er kunstneren selv, eller institusjonen som skal utføre oppgaven/arbeidet.

Regnearket er ikke uttømmende, men ment å brukes som et utgangspunkt. Det tillegges vekt på oppgavene som krever at du faktisk er kunstner, ikke oppgaver som kan eller ofte gjøres av teknikere eller kuratorer ved institusjonene. Ingen utstillinger eller prosjekter er like. En kan selv legge til oppgaver og nye poster i skjemaet som er naturlig for prosjektet du skal gjennomføre. 

Det legges til grunn like satser for arbeid om en deltar på en gruppeutstilling, eller har en soloutstilling, men ulike oppgaver kan ha ulik pris. Noen oppgaver ligger inne i regnearket med stykkpris, og ikke timepris. 

Regnearket er ikke en fullstendig oversikt over alle inntekter eller kostnader. Det er for eksempel ikke lagt inn salgsinntekter i regnearket.

Last ned skjema

Veiledning og begrepsavklaring

For aktiviteter som strekker seg over lang tid, for eksempel arbeid med nyproduksjon i atelier, foreslås en månedspris. Månedssatsen tar utgangspunkt i Statens arbeidsstipend omregnet til fulltidslønn, med et tillegg på 36,8 prosent for sosiale kostnader – ettersom honorar faktureres og ikke utbetales som lønn. 

Utstillingsarrangører bør avsette midler til produksjonskostnader og honorar til kunstner for kunstnerens arbeid med produksjon av verk. Nyproduksjon vil i de fleste tilfeller ha delfinansiering fra ulike kilder som eksempelvis prosjektstøtte fra Kulturrådet, Billedkunstnernes Vederlagsfond og kunstnerens egeninnsats. 

 

 Arbeidsoppgaver som krever at man møter forberedt skal ha en timepris. En fakturert timepris skal ha påslag til sosiale/administrative kostnader.

  • Forberedende møter (møter og atelierbesøk for planlegging og koordinering med visningssted, kurator, utstillingsteknikere etc.)
  • Tilrettelegging/tilpassing (arbeid med monteringsplan, skisser og modell av utstillingsrom, pakking og logistikk)
  • Markedsføring (møte med markedsføringsansvarlig, tekst til utstilling, pressemelding, SOME etc.)
  • Formidling (møter med formidlingsansvarlig etc.)
  • Utstillingsmontering/demontering

 

Materialkostnader for fremstilling av verk, herunder kostnader til underleverandører/innleid hjelp.

Noen aktiviteter er ikke hensiktsmessig å prise per time, og bør ha stykkpris. Forberedelsestid bør være innbakt i stykkprisen. 

 

Begrepet veiledende satser brukes for å presisere at dette er en anbefaling og at satsene ikke skal være til hinder for at den enkelte kunstner kan forhandle prisene opp. De veiledende satsene skal ligge til grunn for forhandlinger.

Honorar må forhandles. Veiledende satser og synliggjøring av ansvaret for alle arbeidsoppgaver (hvem skal gjøre hva) og utgifter i forbindelse med en utstilling, er viktig for å kunne forhandle fram en god avtale med visningsstedet. 

Utstillingsvederlag skal ikke forhandles, men utbetales etter satsene i avtalen.