Hvem innstiller og tildeler?
NBKs stipendkomité vurderer søknader og innstiller til stipender for
Stipendkomiteen består av ti medlemmer med ti varamedlemmer som velges av NBKs medlemmer for to år av gangen. Kunstnerne som foreslås til vervet behøver ikke å være medlemmer av NBK eller andre fagorganisasjoner. For å ivareta bredden av uttrykk innenfor billedkunstfeltet, tilstrebes en størst mulig spredning i geografi, alder, kjønn og fagområder i sammensetning av komiteen. Du finner oversikt over stipendkomiteens medlemmer her.
Når kan jeg forvente svar på min søknad?
Tildelingslistene publiseres vanligvis i månedsskiftet mars/april. Informasjon om publiseringstidspunkt kommer ut når det nærmer seg. Alle søkere får beskjed på epost.
Hvordan arbeider stipendkomiteen?
Målet med stipendbehandlingen er en kompetent og rettferdig fagfellevurdering av søknadene. Komiteen vurderer søknader og innstiller på grunnlag av kunstnerisk kvalitet og aktivitet. Komiteen arbeider etter forskrifter og retningslinjer fastsatt av de enkelte bevilgende organene og av NBKs landsmøte.
Stipendkomiteen følger bestemmelsene i Forvaltningsloven og Offentleglova, som blant annet omfatter habilitet, veiledningsplikt og taushetsplikt.
Stipendbehandlingen er delt inn i to perioder, en førstevurdering før jul og andrevurdering etter jul. Komiteen deles i to tverrfaglige grupper som gjennomgår alle søknader uavhengig av hverandre, slik at hver søker får to uavhengige vurderinger. Gruppene omrokkeres etter jul. Når alle søknader er gjennomgått av hver gruppe, møtes alle ti medlemmer til felles rangeringsmøte. Deretter ferdigstiller komiteens arbeidsutvalg, som består av komiteens leder og to medlemmer, de siste rangeringene.
Alle søknader blir gjennomgått i fellesskap i NBKs lokaler. Det er alltid en sekretær fra administrasjonen til stede i komitemøtet. Søknadene presenteres for komiteen på skjerm.
Hvor mange ledige stipender er det?
Hvor mange ledige stipender det er hvert år varierer. BKV og BKH fastsetter vanligvis kvoten ved årsskiftet når de vedtar sine budsjetter. Den samlede bevilgningen til Statens kunstnerstipend blir vedtatt i desember når Stortinget behandler statsbudsjettet. Når dette vedtaket er fattet kan fordelingen av den samlede bevilgningen på de ulike kunstnergruppene – kvotefordelingen – fastsettes. Dette gjøres av Kulturdepartementet etter forslag fra Utvalget for statens stipend og garantiinntekter for kunstnere og etter en høringsrunde blant kunstnerorganisasjonene. I tillegg til dette påvirker også tidligere års tildelinger også antallet ledige stipender. Et femårig arbeidsstipend binder en hjemmel for fem år, mens et ettårig arbeidsstipend vanligivs er ledig for ny tildeling igjen allerede året etter.
Hvor mange av søkerne får tildelt et stipend?
Vanligvis tildeles omlag 30% av søkerne til billedkunstnernes stipendkomité et stipend fra enten Statens kunstnerstipend, BKV eller BKH (men merk at antall tilgjengelige stipender varierer fra år til år). Du finner oversikt over statistikk på dette både på NBK sine nettsider, og hos Kulturdirektoratet.
Vi mottar langt flere søknader enn vi har tilgjengelige midler, og det betyr at svært mange kvalifiserte søkere opplever å få avslag hvert år. Hvis du får avslag på søknaden oppfordrer vi derfor til å søke igjen ved neste anledning.
Hvorfor publiseres ikke stipendene fra BKV og BKH samtidig med Statens kunstnerstipend?
Billedkunstnernes stipendbehandling har vært en samkjørt prosess i en årrekke. Det betyr at BKH og BKV har samkjørt sin søknadsfrist med statens kunstnerstipend (medio oktober hvert år). Majoriteten av søkerne leverer søknad til både Kulturdirektoratet og NBK, og stipendkomiteen vurderer alle disse søknadene i en og samme behandlingsprosess. Målet er å lette prosessen for søkerne, i tillegg til at dette er effektiv bruk av ressurser både faglig og administrativt.
Når NBK får tilgang til vedtakslistene til Statens kunstnerstipend, sjekker administrasjonen i NBK disse opp mot listene til BKH og BKV for å unngå doble stipendtildelinger (jamfør retningslinjene til BKV og BKH). Administrasjonen må gjøre dette fordi NBKs stipendkomité kun innstiller til stipend, ikke vedtar endelig. Det vil si at det ofte skjer endringer i de endelige vedtaksmøtene – noen faller av ulike grunner kanskje ut av listene, andre rykker opp fra reserveplass. Det endelige resultatet er altså ikke klart selv om stipendkomiteen har ferdigstilt sine vurderinger. NBK kan heller ikke publisere stipendtildelingene før de er behandlet og vedtatt av de ulike bevilgende organer.