23.02.2022
Felles innspill til statsbudsjett for 2023
Mottaker: Kulturdepartementet med kopi til Utenriksdepartementet
Regjeringen slår fast i Hurdalsplattformen at den vil «styrke kunstnerøkonomien og legge til rette for at kunstnere og kulturarbeidere får bedre rettigheter og arbeidsmuligheter». Dette er svært positive signaler og en tydelig anerkjennelse av behovet for å styrke kunstnernes økonomi. Forslag til tiltak for budsjettåret 2023 i prioritert rekkefølge:
1. Utstillingsøkonomireform: 95 millioner i øremerkede midler til utstillingshonorar; revidere vederlagsavtalen og tilse at utstillingsvederlaget blir finansiert til en anslått verdi 39 mill. (i 2023). Behovet for en omfattende reform er prekært.
2. Statens kunstnerstipend: 140 nye hjemler til visuelle kunstnere med en samlet kostnadsramme på 47,7 mill. i 2023; innføre fast lønnsvekst for stipendene. Mål om tilsvarende årlig opptrapping de tre kommende årene, og en prioritering av kunstnergrupper med lav inntekt og særlige behov for stipender i kvotefordelingene.
3. Regional satsing: Øke regionale prosjektmidler visuell kunst med 15 mill.; statlig finansiering av kunstsentrene 30 mill.; innkjøp av norsk og samisk samtidskunst 50 mill. Nødvendige tiltak for å styrke infrastruktur og stimulere til aktivitet i hele landet.
4. Det frie feltet – Produksjon og formidling: Kap. 320 Norsk kulturråd: Norsk kulturfond styrkes med 33 mill. til visuell kunst (post 55); driftstilskudd til visningssteder og institusjoner som allerede mottar statlig støtte økes med anslagsvis 50 mill. (post 74 og 75).
Vi nærmer oss åpningen av det nye Nasjonalmuseet sommeren 2022, som vil markere en historisk satsing på formidling av visuell kunst. Vi forventer at regjeringen viser den samme ambisiøse satsingsviljen overfor de mange kunstnerne i det visuelle feltet – de som skaper innholdet