Billedkunst live: Marin Håskjold i samtale med Anna Ulrikke Andersen

25.05.2023 – 14:00
Heimdal kunstforening

Vi har besøkt «Butch Don’t Cry» i dens siste utstillingsuke. I denne samtalen tas lytteren med på en reise gjennom Heimdal kunstforenings ulike rom – og vi ender i Den lesbiske dalen blant tørre grantrær, blomster og en liten bar. Velkommen!

Kunstner Marin Håskjold og Anna Ulrikke Andersen – arkitekturhistoriker, filmskaper og førsteamanuensis i kunsthistorie ved NTNU – har så langt gått ulike kunstneriske veier, men har til felles at de jobber med film. De møtes også gjennom en sterk interesse for kropper i rom: hvem som befinner seg i de ulike offentlighetene vi tar del i – og hvem som ikke gjør det. For hva skal til for å skape en følelse av tilhørighet – et rom som oppleves hjemlig og hvor en er trygg nok til å «ta plass»? (Og hvor sårbare er ikke offentlighetens sfærer for at de i stedet oppleves fremmedgjørende, eller til og med fiendtlige? Kanskje er ekskluderingen i høyeste grad med overlegg: Dette er ikke ditt sted.)

Ofte har tegn eller koder vært tatt i bruk for å signalisere sin (skeive) identitet til likesinnede, at mellom oss kan det foregå et møte innenfor trygge rammer – som for eksempel en nellik i brystlommen, lavendelkvister, eller en karabinkrok festet i bukselinningen. Den som vet, den vet.

«Butch Don’t Cry» er en utstilling av Marin Håskjold og Christa Barlinn Korvald, og kuratert av Una Mathiesen Gjerde. Utstillingen ble vist ved Heimdal kunstforening i perioden 15. april–14. mai 2023.

«Vi henger i den lesbiske dalen», totalinstallasjon av Christa Barlinn Korvald og Marin Håskjold. Foto: Tine Semb.