Kontemplative naturstudier. Tekst av Katrine Kalleklev.

Frøydis Eriksson Erstad, Kyss frosken (2017). Olje på lerret, 90 x 70 cm. Foto: Oskar Emhjellen.
Idylliske vannliljedammer, småfugler og ornamentale tapetmønstre er temaer i Frøydis Eriksson Erstads utstilling «Fornuft og følelser» i Kihlegalleriet. Kunstuttrykket er ikke spesielt originalt, men det er lett å bli grepet og sjarmert av kunstnerens romantiske prosjekt.

Idet jeg går inn i rommet (som den eneste lovlige besøkeren denne søndagen), løper assosiasjoner til Arts and Crafts-bevegelsen og særlig William Morris’ dekorative tekstildesign (1) gjennom tankene. På veggene henger olje- og akrylmalerier fylt med blomster, fugler og planter. Frøydis Eriksson Erstad stiller ut hele 45 malerier og 11 blyanttegninger. Motiv og uttrykk varierer, men utstillingen domineres av delvis stiliserte vannlilje- og naturmotiver malt i pastellfarger på lerret.

Enkelte verk viser seg å være nettopp detaljer av tapetmønstre i stil med Morris’ tanker, som serien Gammel tapet (2018). Andre verk er studier av vannliljer, malt i lett uvøren stil, som Liljedam. Magic moments (2018). Her går tankene mine ikke uventet innom Claude Monet. Med en utstillingstittel hentet fra Jane Austens roman fra 1811, blir stemningen i det hele tatt raskt tunet inn på et litt annet århundre enn vårt eget.

Frøydis Eriksson Erstad, Gammel tapet 1 (2018). Olje på lerret, 30 x 30 cm.
Her går tankene mine ikke uventet innom Claude Monet. Med en utstillingstittel hentet fra Jane Austens roman fra 1811, blir stemningen i det hele tatt raskt tunet inn på et litt annet århundre enn vårt eget.

Vannliljemotiv

I pressemeldingen forteller kunstneren (f. 1951) at hun har latt seg inspirere av en vannliljedam som hun har observert gjennom flere år. Hun er også opptatt av naturlige pigmenter; blant annet benyttes en rosa oljemalingsfarge laget av ekte roser. Slike opplysninger matcher min opplevelse av utstillingen perfekt. Det slår meg at dette er en kunstner med et romantisk blikk, som har beholdt sitt ungpikehjerte og lar seg inspirere av idyllisk natur og impresjonistisk malerkunst.

Kontemplativt og dekorativt

Maleriene fungerer best litt på avstand, da kommer de ornamentale kvalitetene til sin rett. På nært hold fremstår enkelte arbeider litt uforløste, som om de fine detaljene er malt med for grov pensel. Denne malestilen passer godt til vannliljemotivene, som for eksempel min favoritt Kyss frosken (2017). Men i verk med andre motiver, som Love Birds (2019), gir teknikken et for enkelt preg. Kunstneren briljerer imidlertid gjennomgående med sine harmoniske fargesjatteringer.

Noen malerier fremstår abstrakte, som En hyllest til Claude Lorrain (2007). Bildet minner om et tilfeldig batikkmønster, i dype brunlilla toner på lysgul bakgrunn, og skiller seg ut fra de øvrige verkene med sine store kontraster. Her har kunstneren jobbet fram et meget spesielt, nesten blendende lys. Bildet oppleves levende, dirrende. At tittelen dedikeres en maler som er kjent for å være en lysets mester, er nok ingen tilfeldighet.

En serie blyanttegninger skildrer små detaljer fra naturen – sommerfugler, gress og marihøner. Tegningen Vår (2008) utmerker seg ved sin følsomme skraveringsteknikk. De øvrige tegningene har en fin varhet i seg, men jeg savner litt mer spenningsinnhold.

Utstillingen oppleves noe gammelmodig og tradisjonell, men åpner absolutt for gode opplevelser: Når jeg tar meg tid til å sitte en stund på benken midt i lokalet og betrakte studiene av den idylliske vannliljedammen, kommer jeg etter hvert i en behagelig kontemplativ stemning.

  1.  Se for eksempel Nasjonalmuseets samling med Morris’ florale stoffer fra 1870-årene til århundreskiftet, med blant annet akantusblader, roser og valmuer, samt fra dyreriket
  • Frøydis Eriksson Erstads «Fornuft og følelser» skulle vært vist på Horten Kunstforening (Kihlegalleriet) i perioden 7.–29. mars 2020. Arrangøren rakk å gjennomføre vernissasje med et tyvetalls gjester lørdag 7. mars før de måtte stenge grunnet korona-situasjonen. Kunstneren valgte derfor å legge salgsutstillingen på sin hjemmeside, Atelier Xeni, og kan ses her.