Statistikk er allestedsnærværende. Det resulterer kontinuerlig i nyhetsoppslag og bygger oppunder politiske argumenter og kan dermed også være et viktig verktøy for å påvirke samfunnsutviklingen.
Florence Nightinggale revolusjonerte britisk helsevesen i 1860-årene ved å samle og presentere komplisert tallmateriale ved hjelp av sitt revolusjonerende «Coxcomb»-diagram – en kakestykkeliknende visualisering som kan presentere flere lag med kompleks informasjon i én og samme figur. Hundre og femti år senere, i 2010, overbeviste den svenske legen Hans Rosling Vesten om at verden utvikler seg i en langt bedre retning enn det generelle nyhetsbildet ga inntrykk av, i BBC-programmet The Joy of Stats. Rosling visualiserte avansert statistikk med programvare som han selv hadde vært med å utvikle (Gapminder, red.anm.) Både Nightinggale og Rosling fikk gjennomslag for sine synspunkt ved å oversette tilsynelatende ugjennomtrengelig tallmateriale til innlysende, visuelle sannheter.
Kunstneren Alessandro Marchi ønsker ikke å overbevise oss om et spesielt budskap, men å skape og formidle erfaringer der vandringen brukes som en utforskende og kunnskapsbyggende aktivitet.
– Etter en praksis med mer intuitive vandringer hvor jeg gikk inn for å «miste» meg selv, var jeg ute etter et nytt utgangspunkt – en ny metode. Svaret ble for meg å bruke statistikk som kunnskapsbase og kontrollverktøy i bybildet, forteller han.