Aksjonen fikk stor oppmerksomhet. Over 50 fagorganisasjoner og kulturinstitusjoner sluttet seg til et opprop som begynte på denne måten:
«Solidaritet med kunstnerne – forsvar den kunstneriske ytringsfriheten. Vi ser med bekymring på flere utspill fra politisk hold som kan bidra til å begrense den kunstneriske ytringsfriheten i Norge. All kunst er fri og grunnleggende for demokratiet. Vi kjemper mot enhver form for knebling av ytringsfriheten – enten denne skjer i Norge eller utenfor landets grenser. Kunstnere skal aldri utsettes for represalier, trusler eller sanksjoner som en følge av innholdet i deres kunst. Det samme gjelder de som støtter kunstnere økonomisk eller driver kunstformidling».
Det er ikke uvanlig å høre kunstnere henvise til «den kunstneriske ytringsfriheten». Det er et lite presist uttrykk, og så vidt jeg vet, ikke et juridisk begrep i norsk rettspraksis. Er det vi kunstnere som holder oss med det for å styrke vår posisjon i samfunnet og gi kunsten armslag? Det kan tenkes. Men skal det bety at en kunstner ikke behøver å forholde seg til landets lover, eller at et kunstverk ikke kan være ulovlig? I denne sammenhengen kan det være grunn til å minne om artikkel 10 i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (heretter EMK) (1) Den handler om ytringsfrihet. Jeg siterer:
1. Enhver har rett til ytringsfrihet. Denne rett skal omfatte frihet til å ha meninger og til å motta og meddele opplysninger og ideer uten inngrep av offentlig myndighet og uten hensyn til grenser. Denne artikkel skal ikke hindre stater fra å kreve lisensiering av kringkasting, fjernsyn eller kinoforetak.
2. Fordi utøvelsen av disse friheter medfører plikter og ansvar, kan den bli undergitt slike formregler, vilkår, innskrenkninger eller straffer som er foreskrevet ved lov og som er nødvendige i et demokratisk samfunn av hensyn til den nasjonale sikkerhet, territoriale integritet eller offentlige trygghet, for å forebygge uorden eller kriminalitet, for å beskytte helse eller moral, for å verne andres omdømme eller rettigheter, for å forebygge at fortrolige opplysninger blir røpet, eller for å bevare domstolenes autoritet og upartiskhet.
Som vi ser, begrenser punkt 2 ytringsfriheten på en rekke områder. Begrunnelsen er at samfunnet skal kunne ivareta sine vitale interesser og funksjoner. Norge har sluttet seg til EMK, og jeg går derfor ut fra at norsk lov er i samsvar med artikkel 10. Begrensningene i punkt 2 inneholder ikke noe unntak for kunstnere. Det må bety at norske kunstnere ikke har større ytringsfrihet enn andre mennesker og må forholde seg til de begrensninger av den generelle ytringsfriheten som loven omfatter. Jeg kjenner ikke begrepet «kunstnerisk ytringsfrihet» fra norsk rettspraksis, og ettersom jeg ikke er jurist, skal jeg ikke påstå at det er ukjent, men oppropet fra kunstneraksjonen viser i hvert fall at det eksisterer forestillinger om at kunst og kunstnere står i en særstilling med hensyn til ytringsfrihet. Denne særstillingen bør i så fall klargjøres.
Karen Øien Bentzens masteroppgave i rettsvitenskap fra 2017, Kunstnerisk frihet, ytringsfrihet og retten til privatliv, synes å bekrefte min oppfatning at kunstnere ikke har en egen form for ytringsfrihet (i europeiske demokratier). Øien Bentzen skriver følgende om en dom i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, som gjaldt et maleri på en utstilling i Østerrike som forestilte politikere i en grov seksuell akt: «Selv om det ikke er uttrykkelig presisert [i EMK], er det alminnelig enighet om at kunst omfattes av art. 10 […]» (s. 9). Dommen slo fast at en kunstners virksomhet er begrenset av loven. Øien Bentzen skriver: «Det presiseres videre at kunstnere ikke er immune mot begrensninger etter Artikkel 10, punkt 2. Også i disse tilfeller vil de plikter og det ansvar som følger med ytringsfrihet være begrensende.» Domstolen kom til at det i dette tilfellet forelå brudd på artikkel 10. (s. 10, 11) I den avsluttende drøftelsen sier hun: «Også kunstnere vil måtte stilles til ansvar for sine egne handlinger» (s. 48).