Skeiv selvinnsikt
Så er det noe håp for meg? Laird Iversen hevder at individer også er uenighetsfellesskap i seg selv. Det er litt betryggende. Jeg er ikke bare én ting. Jeg er ikke bare mann, homo, hvit, feig eller boligeier. Jeg er sammensatt. Men uansett om man er én eller mange, er det viktigste spørsmålet: Hvordan navigerer vi i en verden hvor en diskusjon så altfor raskt blir til krig, og hvor ulikhet blir slått ned på – med både symbolske og virkelige slag? Noen ganger lukker jeg øynene og håper at diskusjonen bare forsvinner, men det gjør den ikke. Mitt arsenal er heller ikke til å stole på siden det delvis består av skeiv teori og feminisme. Da har jeg allerede valgt side, ikke sant?
Men så var det denne debatten på KHiO. Da jeg selv underviste der for ti år siden, spurte jeg på vegne av studenter om vi kunne ha mer feministisk og queer pensum på teorikursene. Studentene ønsket større variasjon i teoretisk innhold. Det ble avfeid som «gay studies» og
med at det ikke var relevant lenger. Men for min forståelse av verden er det viktig, og jeg forestiller meg at dette kan ha verdi for andre også. Queer – eller «skeiv» på godt norsk – kan bety homofil, men også representere normkritisk tenkning. En skeiv metode er heller ikke en homogen affære, men kan ta ulike former innenfor et rammeverk som tar for gitt en viss mangel på stabilitet, og at gråsoner er verdt nærmere undersøkelser. En slik orientering taler mot å lene seg på «sunn fornuft» som en selvfølge. Det utfordrer dessuten binære tankesett – hvor ting kun kan være rett eller galt; svart eller hvitt – med et mer komplekst og sammensatt syn på verden. Kan vi se verden med et slikt skeivt blikk, kan vi også se at normene må utfordres og utvides.
Jeg tenker at det må være mulig å jobbe for en utvidelse av vår forståelse av oss selv. Det blir kanskje vanskeligere for media å selge annonser uten å rope «ulv» hele tiden eller stole på clickbait, men det skaper forhåpentligvis en situasjon som gjør at vi kan se oss selv litt mer nyansert, skille sak fra person, samtidig som vi kan anerkjenne sammenheng mellom sak og person når den er viktig.
Kunsten i det hele
Norge som kasus er uhyre interessant. Jeg er navlebeskuende, men det må være lov. Det er dessuten min egen navle jeg kjenner best. I tidligere tekster for Billedkunst har jeg skrevet om hvordan det norske kunstmarkedets manglende innflytelse på kunstfeltet kan tilskrives vår lave plassering på Giniindeksen. (11) Ginikoeffisienten gir oss oversikt over utvikling av inntektsforskjeller i ulike nasjonalstater. Den amerikanske kunstneren Andrea Fraser har en tese om at det i land med store forskjeller mellom lønnstagere, er duket for et aktivt kunstmarked.(12) Hun ser spesielt på BRIC-landene – Brasil, Russland, India og Kina – hvor kunstmarkedet har utviklet seg sterkt de siste årene, og hvor også lønnsforskjellene har økt betraktelig. I kapitalismens høyborg USA er det store forskjeller mellom fattig og rik. Om vi skal følge denne logikken er det dermed sannsynlig å anslå at kunstmarkedet står sterkt. Og det gjør det. I Norge er det – kanskje takket være Odvar Nordli – relativt små forskjeller mellom fattig og rik, og dermed kan jeg spå at kunstmarkedet er relativt svakt.
Denne tesen korresponderer til en viss grad med utgangspunktet for denne teksten om at Norge ikke er veldig interessert i forskjeller. Som «god nordmann» er jeg heller ikke interessert i å argumentere for å øke forskjellene til inntekt for å styrke kunstmarkedet. Det ville uansett vært en søkt metode, men å tenke over disse tingene gir oss en viktig pekepinn for å forstå at å være en del av kunstfeltet i et land hvor inntekten er relativt lik, faktisk har noe å si for kunstens status.
Noe annet jeg stadig vender tilbake til i denne sammenhengen, er kunstsosiologen Merete Jonviks teser om forskjeller i oljehovedstaden Stavanger. (13) Jonvik benytter seg av den franske sosiologen Pierre Bourdieus teori om distinksjoner, hvor det handler om å oppnå status i samfunnet ved å skille seg ut. Et slikt resonnement handler også om definisjonsmakt og hvem som er inkludert og ekskludert. Franske forhold er annerledes enn norske, og i sitt feltarbeid fant Jonvik ut at kulturell kapital – som i Frankrike er en måte å skille seg fra andre på – ofte underkommuniseres av dem som besitter kulturell kapital her i landet. Dette kan igjen bety at en nordmann ikke vil skille seg ut, og at vi heller ønsker å bruke kapital – symbolsk eller finansiell – for å passe inn.
Med Frasers og Jonviks teorier i bakhodet forstår jeg det norske systemet litt bedre. Og dette lover ikke godt for ulikhet.
I en annen tekst for Billedkunst har jeg skrevet om konsekvensen av et sosialdemokratisk kunstfelt. (14) Fraser forestiller seg et kunstfelt med full offentlig støtte som en utopi. Men en konsekvens av at fagforeningene har forhandlingsrett med staten, kan være en homogeniserende effekt på kunstfeltet. Den politiske styringen av kunsten kombinert med behovet for ikke å skille seg ut, skaper en mer paradoksal kunstverden enn den jeg tror vi forteller om og kollektivt forestiller oss. Tygg litt på denne: «Vi har kunstnerisk frihet fordi vi ikke tar imot private penger.» Men den norske stat har for tiden en New Public Management-politikk som fremmer en fiksjon om et felles verdigrunnlag, altså likhet. Det er verdt å se nøyere på hvorvidt frihetsbegrepet må justeres.
Så hvor er vi så i 2021? Sitter vi fast i en polariserende skyttergravskrig hvor vi må velge side, ta til våpen og slåss til vi vinner? Eller er vi
i en postkolonial situasjon hvor vi med et normkritisk og skeivt blikk kan nyansere hvordan vi ser oss selv i verden? Hvor langt kan vi i så fall gå for å nyansere oss selv? Er vi rett og slett klare for en skeiv revolusjon som går imot dikotomier, hele gjengen? Neppe.