Noen mennesker setter seg konkrete mål som hjelp til å lede vei i livet, ta valg eller å oppnå noe en ønsker seg. Skal jeg slutte å snuse, få en sterkere og mer definert kropp, eller bli en bedre og mer sosial venn eller kjæreste? Kanskje du vil spare til ett eller annet, en bil, en reise eller en ny bukse som får deg til å føle deg som den kuleste versjonen av deg selv i et par dager. Noen klapper seg fornøyd på skulderen og kjenner på en følelse av vellykkethet, mens for andre blir dette bortprioriterte eller feilede målet en byrde: en enda større skuffelse over ens manglende vilje eller egenskaper.
Ditt sanne potensial 11.10.2023

Denne slue henvendelsen retter seg mot mottakerens usikkerheter og er gjenkjennelig fra reklame, internett og selverklærte guruer på sosiale medier. Av alle disse uendelige valgene livet byr på, kunne jeg strukket meg mer på noen måter? Så klart.
«HAVE YOU ACHIEVED YOUR TRUE POTENTIAL?» spør Ottar Karlsens vidstrakte tegning med samme navn (2021) på konfronterende vis. Mitt sanne potensial? Jeg var egentlig ganske fornøyd med hvordan ting står til om dagen, takk. Denne slue henvendelsen retter seg mot mottakerens usikkerheter og er gjenkjennelig fra reklame, internett og selverklærte guruer på sosiale medier. Av alle disse uendelige valgene livet byr på, kunne jeg strukket meg mer på noen måter? Så klart. Spørsmålet stiller en i en sårbar og tvilende posisjon, og bygger som regel opp forventinger eller håp om en form for hjelp til å nå lenger, yte bedre, eller å fullbyrde ens egentlige kapasiteter. Målet er selvfølgelig å selge deg noe – energidrikker, kurs, podkaster, selvhjelpsbøker, kosttilskudd eller magiske medaljonger – som først og fremst er til for å livnære personen bak.
Teksten i Ottar Karlsens verk er plassert over et detaljert og vakkert fjell tegnet med blyant på papir. Det høye fjellet kan symbolisere et krevende mål en må streve for å oppnå, men den langsomme og solide massen som står tilnærmet urørt over tid, fungerer også som en kontrast til den hurtige reklameteksten.

Etter å ha blitt lansert tidlig på 2000-tallet fikk produktet raskt suksess ved å knytte seg til ekstremsport, ungdomskultur og en aggressiv innpakning. Med sine koblinger til skateboard, kampsport og motocross-kjøring kan det for et ungt sinn være nok til å også overbevise om at Monster er et prestasjonsfremmende middel som hjelper deg å yte mer enn du ville gjort ellers, overvinne farer og gjøre uslåelige stunts.
Bas Ruis’ (f. 1995) skulptur Fountain of Youth (2022) består av 24 bokser med energidrikk av merket Monster Energy stablet til et lite tårn. Mellom boksene og som en del av konstruksjonen renner energidrikkens intenst grønne innhold, før den pumpes opp igjen i en evigvarende sirkulasjon. Mer enn bare en drikk er Monster mer enn alt annet en merkevare. Etter å ha blitt lansert tidlig på 2000-tallet fikk produktet raskt suksess ved å knytte seg til ekstremsport, ungdomskultur og en aggressiv innpakning. Med sine koblinger til skateboard, kampsport og motocross-kjøring kan det for et ungt sinn være nok til å også overbevise om at Monster er et prestasjonsfremmende middel som hjelper deg å yte mer enn du ville gjort ellers, overvinne farer og gjøre uslåelige stunts. Kombinasjonen av koffein, sukker og andre stimulerende midler gir deg i hvert fall en energiboost og en utløsning av belønningssystemer og stresshormoner i hjernen.
Virkningen er derimot kortvarig; før en vet ordet av det, krasjer man – du kan ikke være våken for alltid, og plutselig sitter du der helt utslått mens timene til neste skoledag stadig blir færre. Med mindre du skulle åpne en ny boks og utsette problemet. Humoristisk vitser verket med energidrikken som en dagens ungdomskilde, drevet av kortsiktige mål som ikke er bærekraftige over tid.

Lars Ellings (f. 1966) maleri Porten til stillhetens skog (2023) er mer dystert og tettere på de faktiske konsekvensene av et samfunn med høye forventninger og krav om vellykkethet. Kunstneren tar utgangspunkt i historier om den såkalte selvmordsskogen Aokigahara utenfor Tokyo, der fortvilte mennesker, ofte menn under 50 år, pent setter skoene sine i skogbrynet før de forsvinner inn for å ta livet sitt.
I Ellings verk er et klesskap plassert bak en liten gutt og en hund. Skapet åpner seg inn til skogen, og er et bilde på hvordan avstanden mellom hjemmet, hverdagen og døden kan være kort. For hva er vel livet egentlig verdt dersom en kun skal streve mot noe man aldri blir fornøyd med, et «ekte potensial», med mål som alltid lar seg forflytte og dra i? Man skulle tro det ikke finnes andre veier til å føle seg vellykket og fornøyd enn å være produktiv, tjene penger og være verdifull på måter som innebærer risiko for at du ender opp med å vandre ut i skogen.