Denne kvelden vil kunstner Beate Petersen møte Shwan Dler Qaradaki, doktorgradsstipendiat ved KHiO, til samtale. I sitt doktorgradsprosjekt Babel Confusion foretar Qaradaki en kunstnerisk undersøkelse rundt språk og lyd. Utgangspunktet for dette arbeidet er erfaringen av hvordan det kurdiske språket – Shwans morsmål – historisk sett har blitt undertrykt. Gjennom det personlige og eksperimentelle – fragmentariske fortellinger, hviskende stemmebruk og tegning – foregår en dveling rundt denne tematikken. 

Foto: Beate Petersen.
Filmvisning og samtale finner sted 5. oktober klokken 18:00 på Vega Scene i Oslo.

På Vega Scene vil Qaradaki først presentere sine store sammenrullbare akvareller, som reflekterer de 34 bokstavene i det kurdiske alfabetet. Deretter vil det vises to kortfilmer. Den ene, Jeg er en Due (2023; 09:39 min),  handler om en due som nettopp har blitt drept av kjemisk gass. Den andre filmen, The Color of Betrayal (2023; 8:14 min), tar utgangspunkt i betingelsene knyttet til Sveriges NATO-søknad, nemlig tvangsreturnering av kurdiske frihetshelter/terrorister.

Shwan Dler Qaradaki. Foto: Paal Bjelke Andersen.
Etter filmvisningen vil Qaradaki og Petersen snakke om den språklige og politiske undertrykkelsen og hva den innebærer. De vil også diskutere i hvilken grad kunsten er et egnet redskap for å si noe om brutaliteten i den undertrykkelsen som pågår. Hva er det kunsten kan gjøre, og hvor kommer den til kort?
Beate Petersen. Foto: Arkan Noori.

Vega Scene ligger i Hausmannsgate 28, sentralt og nær Akerselva i Oslo. Nærmeste bussholdeplass er Jakob kirke eller Møllerveien, buss 34 og 54. Det kan også tas trikk til Nybrua (11, 12, 17 og 18). Lokalet er universelt utformet.

Arrangementet er gratis.

Foto: Beate Petersen.

Arrangementet er del av Billedkunst Live og gjennomføres denne gangen i tett samarbeid med Qaradaki, Petersen og Vega Scene. Samtalen inngår i serien Billedkunst live, og produseres i samarbeid med kunstnerne og Vega. Billedkunst Live er støttet av Stiftelsen Fritt Ord, Sparebankstiftelsen og Kulturdirektoratet. Billedkunst utgis av Norske Billedkunstnere. Ansvarlig redaktør: Kjetil Røed. Medredaktør: Tine Semb. 

Shwan Dler Qaradaki (f. 1977) er opprinnelig kurder, og kom til Norge som politisk flyktning i 1999. Hans kunstneriske prosjekter har ofte utspring i hans personlige historie samtidig som de inngår i en større virkelighet. Qaradaki har en mastergrad fra Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) og Kunstakademiet i Sulaimani. Han arbeider nå med sin doktorgrad Babel Confusion ved KHiO. Han har de siste årene hatt en rekke separatutstillinger, blant annet ved Kunstnerforbundet, Galleri LNM, Tegnerforbundet, Festspillene i Nord-Norge og Oslo Museum. Han har de siste årene mottatt en rekke priser, utmerkelser og stipender, blant annet Oslo bys kunstpris, Kulturrådets nykommerpris, Kistefos kunstpris (Høstutstillingsprisen), Hollywood International Moving Pictures Film Festival, Popular Jury Award ved Naples Human Rights Film Festival og São Paulo International Short Film Festival.

Beate Petersen (f. 1962) er utdannet ved Statens kunstakademi i Oslo og Repin-akademiet for maleri, skulptur og arkitektur i St. Petersburg. Hun arbeider med tegning og dokumentarfilm og som skribent for diverse publikasjoner, herunder Billedkunst. Et fellestrekk for dokumentarfilmene hennes er hvordan politiske og kulturelle forhold bestemmer vår måte å tolke verden på. Spesielt har hun vært opptatt av de performative sidene ved russisk-ortodokse og sjiamuslimske praksiser. Hennes arbeider har blant annet vært vist ved MoMA i New York, Istanbul-biennalen, Nasjonalmuseet for kunst, design og arkitektur i Oslo, samt på en rekke filmfestivaler.