22.06.2024 – 16:00 Dikemark sykehus

Omslag Billedkunst nr. 2 2024. Design av Yokoland.

Billedkunst fortsetter å granske mental helse i kunstfeltet fra forskjellige vinkler i årets andre utgave – sommerutgaven! – hvor vi lanserer bladet på Dikemark, som er et psykiatrisk sykehus i Asker. Billedkunst skal denne gangen konsentrere seg om «Grøfta og kniven», en utstilling med Per Inge Bjørlo (f. 1952), som inspireres av 4 malerier (som også vises) av den danske Cobra-kunstneren Asger Jorn (1914-1973). Både Jorn og Bjørlo har hatt erfaring med å være under psykiatrisk behandling, og Bjørlos kunst kretser gjennom hele kunstnerskapet rundt mental helse i en eller annen form.

Ansvarlig redaktør Kjetil Røed tar en prat med Bjørlo om kunsten og livet i forbindelse med disse erfaringen – og annet.

Det åpner nye utstillinger med Janne Kruse, Jiri Havran og Malin Bülow åpner på TRAFO Kunsthall denne dagen, så det er muligheter for å få med seg disse, for så å ta turen opp til Dikemark og høres samtalen med Bjørlo og Røed.

For å komme til Dikemark tar du buss 280 (Dikemark/Heggedal) fra Asker Togstasjon – det går en avgang 15.37 som er fremmed i tide til samtalen. Bussturen tar cirka 10 minutter og stopper utenfor inngangsdøren til administrasjonsbygningen der utstillingen «Grøfta og Kniven» vises.

Dikemark, som idag er underlagt Oslo Universitetssykehus, har en historie som strekker seg tilbake til 1905, og huser idag ulike kunstinitativer foruten den daglige behandlingen. I sommer åpnet Dikemark Kunstarena en gruppe utstillinger under navnet “Rekreasjon”, som er produsert av TRAFO Kunsthall (den åpnet 1. juni og står til 13. oktober): foruten «Grøfta og kniven», kan vi se «Sleeper» med Ingrid Torvund og Jonas Mailand, outsider art fra Dikemarksamlingen («Triopolis»), og performancer med Marin Bülow (som pågår gjennom sommeren).

Utstillingene tangerer alle Billedkunsts fokus på mental helse og kunst.

Per Inge Bjørlo er en av de mest toneangivende kunstnerne de siste tiårene og har hatt større separatutstillinger i inn– og utland, deriblant på Astrup Fearnley Museet, Henie Onstad Kunstsenter og Louisiana Museum for Moderne Kunst i Danmark. Bjørlo har vært festspillutstiller under festspillene i Bergen (1991), og står bak mange kjente og kjære utsmykninger i det ganske land – deriblant på Oslo S og Gardermoen – og er innkjøpt av Nasjonalmuseet. Verkserien «Indre Rom» (1984–1990) er kåret til et av etterkrigstidens kunstverk i Morgenbladet.

 

Vel møtt!

Per Inge Bjørlo. Foto: Markus Li Stensrud

Arrangementet er en del av Billedkunst LIVE, en serie events som arrangereres over hele landet. Billedkunst LIVE er støttet av Fritt Ord, Sparebankstiftelsen og Norsk Kulturråd.