Utstillingsøkonomien
- utstillingsvederlag, utstillingshonorar og produksjonsmidler
Kunstnere må sikres utstillingshonorar for jobben de gjør, utstillingsvederlag for visningen av kunsten og produksjonsmidler til å skape kunstverkene. Disse tre bestanddelene utgjør til sammen en helhet i utstillingsøkonomien.
NBK har over flere år dokumentert behovet for en gjennomgripende reform og et betydelig økonomisk løft for å etablere en solid utstillingsøkonomi som skaper bærekraft i det kunstneriske virke. Det visuelle kunstfeltet har de siste 20 årene gjennomgått store forandringer, både økonomisk og innholdsmessig, men de offentlige tilskuddene er fortsatt kritisk lave. Kunstnere i det visuelle kunstfeltet har den laveste inntekten fra sitt kunstneriske virke av alle kunstnergrupper. En sentral årsak til dette er at de ikke mottar rimelig betaling for arbeidet de utfører.
Kunstnerorganisasjonene har kartlagt hvordan den gjeldende utstillingsvederlagsavtalen fungerer i praksis. Et av funnene er at den i stor grad misligholdes, og at kunstnerne kun mottar en tredjedel av vederlaget de har krav på.
NBK krever en snarlig revidering av utstillingsvederlagsavtalen, slik at alle kunstnere skal få betalt for bruken og visningen av sin kunst. En ny avtale skal først og fremst sikre kunstnere det vederlag de har krav på. Den må tilpasses dagens og fremtidens mangfold av kunstpraksiser, og den skal utformes ut fra et tydelig likelønnsperspektiv.