Shwan Dler Qaradaki ble første vinner av Høstutstillingens Kistefos-pris. Nå er han snart aktuell med nytt bok-og tegneprosjekt. 04.09.2021

Idéen til verket The Golden Wish fikk Qaradaki under en reise han gjorde til sin hjemby Suleimania i irakisk Kurdistan sommeren 2018. Han fant ut at mange av flyktningene i de to store leirene i hjembyen solgte private eiendeler og verdisaker for å finansiere sin flukt. Qaradaki kjøpte gullsmykker fra private og lokale forhandlere, til sammen 230 gram i tolv karat gull. Dette smeltet han om til en plate som senere ble kuttet og sveiset til bokstaver som danner setningen ”EVERYTHING WILL BE OK”.

– En slik pris gir uten tvil økonomisk trygghet for en kunstner.

Shwan Dler Qaradaki ble tildelt Kistefos kunstpris 2020 for verket The Golden Wish – en todelt installasjon som består av tekst av gull og video på monitor. Foto: Jannik Abel.

Shwan Dler Qaradaki ble med verket The Golden Wish ble ansett som «den viktigste stemme» på fjorårets høstutstilling, og ble tildelt Kistefos kunstpris på 250 000 kroner under Høstutstillingens finissage på Kunstnernes Hus. Prispengene tilsvarer nesten et ettårig statlig kunstnerstipend.

– Ja, det er ingen tvil om at en slik pris gir økonomisk trygghet for kunstnere. Jeg har brukt denne tiden til å starte å jobbe med en rikt illustrert bokprosjekt og en serie store akvarelltegninger, sier Qaradaki.

Både bok- og tegneprosjektet får tittelen Sarin, kan han avsløre, og forklarer dualiteten i tittelen.

– Sarin er et vakkert navn som gir assosiasjoner til Østens mystikk, men som i realiteten er navnet på den nervegassen som ble hyppig brukt i Saddam Husseins Irak og krigføringen mot blant annet kurdere i eget land og iranerene under Iran-Irak-krigen, sier han.

– Sarin er i utgangspunktet en luktfri væske, men i gassangrep ble den ofte tilsatt en søtlig lukt, for å tiltrekke seg ofre når den ble sluppet ut over områder, blant annet under på Halabja i mars 1988, mot slutten av Iran-Irak-krigen.

Fra prosjektet Sarin.

Kistefos kunstpris ble opprettet i fjor på initiativ fra Kistefos, og er på 250 000 kroner. Lørdag 11. september, under Høstutstillingens offisielle åpningsseremoni skal den deles ut for andre gang.

Prisen har til formål å løfte frem den frie kritiske samtidskunsten, og dermed fremheve Høstutstillingens grunntanke som nasjonal kunstnerjuryert gruppeutstilling basert på åpen innsendelse. Den går til en kunstner som deltar med det kunstverket som juryen anser som den viktigste stemme i årets utstilling. Juryen for prisen består i år av Rikke Komissar (oppnevnt av NBK/Kistefos), Ahmed Umar (oppnevnt av Fritt Ord) og Solveig Landa (representant fra Den Nasjonale Jury).

Shwan Dler Qaradaki (f. 1977 i Suleimania, Kurdistan) er bosatt i Oslo. Qaradaki er utdannet ved Suleimani Institute of Fine Arts (Kurdistan, Irak), NISS (Oslo) og Statens kunstakademi (Oslo). Han har hatt separatutstillinger ved blant annet Interkulturelt Museum (Oslo), Akershus Kunstsenter (Lillestrøm), Festspillene i Nord-Norge (Harstad) og Kunstnerforbundet (Oslo). I 2020 ble han som én av åtte kunstnere invitert av Nasjonalmuseet til å respondere på den aktuelle I Can’t Breathe-kampanjen, hvor han bidro med filmen Sharp as a Knife. I 2021 er han del av den første gruppeutstillingen i det nye Nasjonalmuseet.

Kistefos kunstpris er på 250 000 kroner og ble utdelt for første gang i 2020. Prisen har til formål å løfte frem den frie kritiske samtidskunsten, og dermed fremheve Høstutstillingens grunntanke som nasjonal kunstnerjuryert gruppeutstilling basert på åpen innsendelse. Prisen går til en kunstner (eller kunstnergruppe) som deltar på Statens kunstutstilling, Høstutstillingen, med det verk som juryen anser som den viktigste stemme i årets utstilling.