Nordland kunst- og filmhøgskole på statsbudsjettet: – En seier både for regionen og den norske kunstscenen 06.12.2021

NKFS tilbyr norges eneste bachelorprogram i levende bilder, og har vert viktig for en lang rekke norske kunstnere. Nå er den sikret videre drift gjennom statsbudsjettet. Foto: NKFS

Regjeringen snur i saken om Nordland kunst- og filmhøgskole (NKFS), og kommer likevel med garanti om videre finansiering.

Skolens fremtid har den siste tiden vært usikker, da den ville være nødt til å avvikle driften om det ikke ble sikret overgangsfinansiering på statsbudsjettet for 2022. 

Skolen ble nemlig stående mellom to byråkratiske stoler: Universitetet i Tromsø nektet å innlemme utdanningen i sin institusjon før det forelå finansiering, mens regjeringen på sin side ikke ville love noe før innlemmingen var gjennomført

Det er derfor svært gledelig regjeringen gjennom statsbudsjettet nå likevel har valgt å tilby de nødvendige bevilgningene for skolens fortsatte drift. 

– Vi er glade for SV fikk med regjeringen og sikret at denne unike utdanningen ikke gikk tapt på deres vakt, sier styreleder i Norske Billedkunstnere (NBK), Ruben Steinum.

NBK har, som mange andre, argumentert for skolens viktighet blant annet i forbindelse med en høring i Utdannings- og forskningskomiteen om statsbudsjettet 2022.

– Studentene og lærerne har vist et enormt engasjement, og skolen har støttespillere over hele landet. Det er tydelig at den viktig for mange.

Ruben Steinum, styreleder i Norske Billedkunstnere. Foto: Jannik Abel

Et unikt og samfunnsviktig tilbud

I Hurdalsplattformen kunne man lese om regjeringens ønske om å «stille tydelegare nasjonale krav til universitet og høgskular om regionalt nærvær for å styrkje det desentraliserte tilbodet og møte regionale kompetansebehov.» Likevel ønsket ikke regjeringen i det opprinnelige budsjettsforslaget å komme med en garanti om videre finansiering av skolen. 

Nordland kunst- og filmhøgskole tilbyr Skandinavias eneste bachelorprogram i bevegelige bilder, og har vært avgjørende for den kunstneriske utviklingen til en rekke norske kunstnere. Den har bidratt til aktive produksjonsmiljøer både lokalt, regionalt og nasjonalt, samt vært arnested for etableringen av flere viktige norske kunstmiljøer. 

– At en institusjon som NKFS leverer på det nivået de gjør burde være en gavepakke til en regionsbevisst regjering. Dette er ikke bare noe Kabelvåg eller Nordland vil nyte godt av – dette er viktig for hele den norske kunstscenen, sier Steinum.