Munchmuseet snur om kritisert praksis 19.12.2022

Foto @Munchmuseet

Munchmuseet har endret mening. Nå åpner det for fri adgang for organiserte kunstnere.

– Jeg er glad for at museet endelig har lyttet til NBKs henvendelser. Kunstnere, kuratorer og andre kunstfaglige profesjonelle skal ha gratis inngang på offentlig finansierte museer i Norge. Det var på tide at Munchmuseet endret tilbake til tidligere praksis, sier styreleder Geir Egil Bergjord.

NBKs medlemmer har hatt gratis inngang i Munchmuseet og andre kunstinstitusjoner med sitt IAA-kort (International Association of Art). Etter at museet flyttet til Bjørvika endret det seg.

Etter oppfordringer om en forklaring på hvorfor museet brøt med internasjonalt etablert praksis, kom et kort svar fra avdelingsdirektør kommunikasjon og marked Gitte Skilbred. Hun viste til museets høye besøkstall og skrev i en e-post: Det er «stor pågang fra organisasjoner og grupper som ønsker gratis inngang til museet».

Nå har Munchmuseet endret mening.

«Kunstnerne er premissleverandør for kunstmuseene, og vi er glade for nå å kunne gjeninnføre gratis inngang for organiserte kunstnere», heter det pressemeldingen museet publiserte mandag formiddag.

Munchmuseet innfører også gratis inngang for barn.

– Det er også godt nytt at unge under 18 år får gratis inngang. Dette gir en god mulighet til erfaring av kunst fra tidlig alder. Kunsten bidrar til meningsdanning, meningsutveksling og kritisk tenking – grunnleggende egenskaper for å bli aktive medborgere, sier Bergjord.