Meera Manjit Kaur er vinner av Den franske pris på Høstutstillingen 11.09.2021

Meera Manjit Kaur foran vinnerverket Til India fra Norge. Foto: Jannik Abel.

Meera Manjit Kaur er årets vinner av Den franske pris på Høstutstillingen.

«Arbeidet uttrykker med styrke, relevans og kritisk distanse ulike temaer som både er personlige for kunstneren og som refererer til situasjoner som verken er tilstrekkelig dokumentert eller diskutert i fortellinger om samtiden», heter det blant annet i juryens begrunnelse.

Verket «Til India fra Norge» er mail art, og består av usendte turismekort fra India.

Motivene fra det eksotiske India representer det blikket jeg ofte blir sett med, før en blir kjent med meg og innser at jeg er mer enn en eksotisk fugl, forklarer Kaur.

– På baksiden av disse kortene deler jeg samtaler fra mitt liv, som har tendenser av hverdagsrasisme. Mail art er et grep jeg har gjort for å vise til at jeg er en person med indisk utseende, som har opplevd alt dette fra etniske nordmenn. Dette er selvfølgelig ikke alle mine opplevelser, men bare en håndfull som jeg orket å finne tilbake til og dele, sier hun. 

Kaur søker å tilnærme seg sin egen identitet som multikulturell i Norge ved å sammenblande norske og indiske elementer i kunstneriske utforskninger. I Kaurs virke varierer hun mellom medier som funne objekter, fotografi, installasjon og performance for å skape relasjonell og konseptuell kunst. Temaer som indre krig, sorg og feminisme er i sentrum for arbeidet hennes.

Foto: Jannik Abel.

Bringer til overflaten det skjulte, marginaliserte og usynliggjorte 

Juryen forklarer verket slik: «Ved å transkribere faktiske utvekslinger, og referere til situasjoner med rasisme, ekskludering, mikroaggresjon eller kulturelle misforståelser, kombinert med stereotypi og eksotisering, bringer prisvinneren til overflaten det som er skjult, marginalisert, usynliggjort i vår samtid. Verket hennes kan forstås som del av et ensemble av samfunnskritiske praksiser som utfordrer kunstens status og rolle i samfunnet.»

Institut français de Norvège og Institut français de Paris deler annethvert år ut Den franske pris til en kunstner som deltar på Høstutstillingen. Vinneren får et tre måneders arbeidsopphold i Paris hvor kunstneren vil få mulighet til å utvikle sitt kunstprosjekt og møte aktører innen kunstfeltet. Juryen for prisen består i år av Théo-Mario Coppola og Hanan Benammar.

Meera Manjit Kaur (f. 1988 i Askim) er bosatt i Oslo. Hun er utdannet ved OsloMet, der hun har en bachelorgrad som allmennlærer, en bachelorgrad i kunst og design, samt en mastergrad i estetiske fag. I 2020 debuterte hun med pop up-utstillingen «Masala chai med hint av hverdagsrasisme» på Tenthaus (Oslo) og siden har hun deltatt på utstillingen «Tenthaus for Sale» ved samme sted. I 2021 er hun aktuell med et arbeid på Skulpturtriennalen (Oslo).

Tekst av Katrine Sviland.

Institut français de Norvège og Institut français de Paris deler annethvert år ut Den franske pris til en kunstner ved Høstutstillingen. Prisen ble opprettet i 1998 for å styrke samarbeidet mellom franske og norske kunstnere og kulturinstitusjoner, og legger til rette for kulturell dialog mellom de to landene innenfor det visuelle kunstfeltet. Prisen er et tre måneders arbeidsopphold i Paris hvor kunstneren vil få mulighet til å utvikle sitt kunstprosjekt og møte aktører innen kunstfeltet. Institut français de Paris stiller seg til rådighet under oppholdet. Juryen for prisen består i år av Théo-Mario Coppola og Hanan Benammar.