Gode erfaringer
Det statlige pilotprosjektet er nå under evaluering, og det skal besluttes om utstillingshonorar skal bli en permanent ordning på statsbudsjettet fra 2019. En referansegruppe bestående av representanter fra kunstnerorganisasjoner og visningssteder har fulgt pilotprosjektet og bidratt i evalueringen. Gruppa leverte et oppsummerende notat med erfaringer fra prosjektet i mars 2018. Erfaringene både fra visningssteder og deltakende kunstnere er svært positive. For mange kunstnere er det en helt ny erfaring å få noe som helst betalt, selv om honoraret i mange tilfeller langt fra dekker det faktiske arbeidet de gjør. For visningsstedene er det kjærkomment å kunne betale kunstnerne. Mange visningssteder rapporterer at det bidrar til økt profesjonalisering og et mer normalt samarbeidsforhold mellom kunstner og visningssted. Tilbakemeldingene er tydelige på at midlene fortsatt må være øremerket, og dersom honorar skal stå i forhold til faktisk arbeidsinnsats, må bevilgningen også oppskaleres betydelig.
Skjebnetime
Helt siden kunstneraksjonen på 70-tallet har norske kunstnere kjempet for å få gehør for at kunstnere skal få betalt for det arbeidet de gjør, som alle andre yrkesgrupper. Reformen for utstillingshonorar har potensial til å rette opp i alvorlige strukturelle skjevheter på det visuelle kunstfeltet, som er behørig belyst gjennom mange år. Reformen har et sterkt rettferdighetsaspekt, og det er ikke uten grunn at hele det politiske spektret kan stille seg bak et så naturlig krav som lønn for utført arbeid. Fremskrittspartiets Ib Thomsen uttalte fra Stortingets talerstol i 2012: – Man må faktisk få betalt for jobben man gjør som kunstner. For meg er det en selvfølge.
Den tverrpolitiske enigheten som gjorde at både rødgrønn og blåblå regjering ville gjennomføre pilotprosjektet for utstillingshonorar, gir en unik politisk plattform for å sørge for at arbeids- og lønnsvilkårene for norske visuelle kunstnere forbedres. Vi vil derfor oppfordre kulturminister Trine Skei Grande til å benytte anledningen til å sørge for at den viktigste reformen i det visuelle kunstfeltet siden 70-tallet blir en realitet. Oppskriften på dette er følgende: Gjør ordningen for utstillingshonorar permanent på statsbudsjettet, la den omfatte samtlige visningssteder med statlig driftsstøtte, og se til at samlet bevilgning står i forhold til utstillingsaktivitet og kunstnernes arbeidsinnsats.