Juryleder Marte Aas: – Jeg ser etter kunst som stiller spørsmål, som beveger en tanke eller en problemstilling og som overrasker 28.08.2019

Juryen har fått velge på øverste hylle, sier Marte Aas. Foto: Jannik Abel.

Neste uke åpner Norske Billedkunstnere dørene for Høstutstillingen på Kunstnernes Hus. Statens 132. kunstutstilling viser fri kunst på sitt beste, mener leder for Den Nasjonale Jury Marte Aas.

Høstutstillingen fikk i år 2 344 søknader, hvorav 91 arbeider fra 74 kunstnere og kunstnergrupper skal presenteres. Kvaliteten på de innsendte arbeidene har vært på høyde med fjoråret, mener jurylederen.

– De arbeidene som er plukket ut til årets utstilling er veldig gode alle som en.

Men nettopp kvalitet – begrepet, forståelsen av det og vurderingen – har opptatt juryen gjennom prosessen frem mot en ferdig utstilling.

– Kvalitet et ullent begrep som stadig må reforhandles, og det har vi forsøkt å gjøre kontinuerlig i juryen. I arbeidet med en utstilling som Høstutstillingen må vi aldri bli for fornøyde med eller for sikre på våre egne vurderinger av kvalitet, sier Aas. 

– Vi kunne sikkert ha valgt ut dobbelt så mange hvis vi hadde hatt plass til det. Det er veldig mange gode og interessante kunstnere som jobber med mange aktuelle og viktige tema der ute. Og vi har vært heldige som har fått velge på øverste hylle.

Samhandling og kollektive løsninger

Juryen har sett en tematisk tendens som på ulike måter har handlet om det kollektive.

– Det er verk som utforsker demokratibegrepet og muligheter for menneskelig samhandling og kollektive løsninger.  En interesse for samfunnsmessige strukturer og landskap som inkluderer enkelte og ekskluderer andre, ser vi også. I tillegg er mange opptatt av håndarbeid og håndverk og ulike prosesser knyttet til tilblivelsen av kunsten, sier hun. 

Selv hadde Marte Aas separatutstillingen Francine (was a machine) på Kunsthall Trondheim frem til 28. april i år. Nå er hun i gang med en ny film med arbeidstittel Container Technologies som etter planen skal være ferdig neste år. Aas jobber også blant annet mot deltakelse i utstillingene Licht Luft Scheiße på nGbK i Berlin og In the Clouds på Stavanger kunstmuseum.

 

Den Nasjonale Jury 2018/2019: Tom Stian Kosmo, Anders Kjellesvik, Marte Aas (leder), Julie Lillelien Porter, Joar Nango og Anna Ihle.

Norske Billedkunstnere arrangerer Høstutstillingen, Statens 132. kunstutstilling på Kunstnernes Hus i perioden 8. september – 13. oktober.