Israa Mahameed er årets debutant på Høstutstillingen: «En vakker premie for år med dedikasjon, tårer, tretthet, søvnløse netter, utholdenhet og utvikling» 13.09.2024

Israa Mahameed, A Random 13 Minutes (2023) – en intim telefonsamtale mellom Mahameed og hennes mor, som ble tatt om rundt 10 måneder før folkemordet i Gaza. Foto: Ola Vatn.

– Å motta Norske Kunstforeningers debutantpris er en enorm ære for meg. Prisen føles som en dypt meningsfull anerkjennelse av den lange, krevende reisen jeg har hatt som kunstner, både i Palestina og i Norge, sier Israa Mahameed.

– Å etablere seg som kunstner i Norge med palestinsk bakgrunn har vært en spesielt utfordrende prosess, men jeg har jobbet utrettelig i 10 år for å finne min plass i det norske kunstmiljøet. Denne prisen er ikke bare en hyllest til det spesifikke verket, men også en vakker premie for år med dedikasjon, tårer, tretthet, søvnløse netter, utholdenhet og utvikling. Det er inspirerende, ikke bare for meg, men også for de som stoler på meg og har sagt til meg ved mange anledninger at jeg er deres stemme. Med denne prisen føler jeg at deres stemme har blitt hørt, sier Israa Mahameed.

Hun får prisen for videoverket A Random 13 Minutes. Installasjonen er del av et større prosjekt der Mahameed utforsker det kollektive traumet det palestinske folket har lidd under i flere generasjoner. Publikum får høre en intim telefonsamtale mellom Israa Mahameed og moren hennes. Den ene enden av samtalen finner sted på morens kjøkken i gamlebyen i Nablus, et av de mest anspente stedene i Palestina. Uroen reflekteres gjennom bakgrunnslydene fra byen utenfor vinduet, mens moren står og gjør oppvasken. På den andre enden står datteren i stuen sin i Kristiansand, et av de tryggeste og mest fredelige stedene på jorden.

«Årets debutantprisvinner overbeviste juryen med en videoinstallasjon som umiddelbart tar oss til et gjenkjennbart privat rom, samtidig som vi er direkte inne i et av de mest anspente og krigsherjede områdene i Palestina», heter det i juryens begrunnelse.

Israa Mahameed. Foto: Ola Vatn.

De menneskelige lidelsene har blitt ignorert

Random 13 Minutes handler ikke bare om en tilfeldig hendelse, men om de små øyeblikkene i hverdagen som bærer på en enorm tyngde. Disse 13 minuttene speiler de komplekse og ofte uuttalte virkelighetene i en palestinsk mors liv, under okkupasjonens daglige undertrykkelse.

– Det som berører meg dypt, er den timingen av telefonsamtalen som utgjør grunnlaget for verket – denne tidsmessige sammenhengen gir verket en dypere resonans, og minner oss om de brutale kontrastene mellom livene til de som forbereder seg på feiring, og de som lever i konstant frykt og undertrykkelse. Denne forbindelsen mellom tid og trauma, spesielt når vi tenker at denne samtalen ble tatt opp omtrent 10 måneder før folkemordet i Gaza, står som et varsel om de menneskelige lidelsene som har blitt ignorert, og det understreker behovet for å åpne øynene for de grusomhetene det palestinske folket har vært utsatt for, ofte uten at verden har lyttet, sier Mahameed.

– Å delta på Høstutstillingen representerer for meg en viktig milepæl og en anerkjennelse som kunstner. Denne prestisjefylte plattformen gir meg styrke til å fortsette å skape meningsfull kunst med kraftfulle budskap. Den åpner dører til nye arenaer og muligheter hvor jeg kan vise fram arbeidet mitt i fremtiden, og dermed nå ut til et bredere publikum. Dette er avgjørende for å kunne fremme debatt og oppmuntre til kritisk tenkning rundt viktige temaer som kollektive traumer, apartheid, etnisk rensning og folkemord.

Israa Mahameed (f. 1986 i Palestina) bor i Kristiansand og har en mastergrad fra Universitetet i Agder.

I 2024 deler Norske Kunstforeninger for 15. gang ut en pris til en debutant på Høstutstillingen. Formålet med prisen på 50 000 kroner, er å løfte fram og synliggjøre unge samtidskunstnere i Norge. Prisen setter også søkelys på det viktige samspillet mellom samtidskunstnere og kunstforeninger. Ofte fungerer nettopp de 139 kunstforeningene i landet som et springbrett for unge kunstnere, og sammen gjør de ny kunst tilgjengelig for publikum over hele Norge. Årets jury består av juryleder Kari Berge (nestleder i Norske Kunstforeningers styre og daglig leder / kunstnerisk leder ved Sandefjord Kunstforening), Elisabeth Byre (daglig og kunstnerisk leder, Oslo Kunstforening), Daniel Vincent Hansen (prosjektleder ved Heimdal Kunstforening) og Fredrik Raddum (representant fra Den Nasjonale Jury).