– Som deltaker er dette mitt første møte med Høstutstillingen, men jeg har hele tiden sett på den som et høydepunkt i nasjonal kunstnerisk sammenheng når det gjelder å vise det som anses å være det mest relevante av samtidskunst, sier han til Norske Billedkunstnere.
– Utstillingen er spesielt viktig fordi den er statlig og juryert av fagfeller. Jeg mener at styrken til et demokrati vises gjennom statens relasjoner til de mest sårbare i samfunnet og til dens kulturprodusenter.
Juryen mener at i en tid der demokratiet er under angrep, og samfunnet sliter med å finne gode løsninger, går vinneren av årets debutantpris tilbake til start og minner oss hvor vi kommer fra. Verket kritiserer ikke, men viser oss at sameksistens – symbiose – ikke er en ny tanke. Tvert imot, er den er like antikk som Platon og like naturlig som livet på havbunnen.
«I verket República er det som om me har dykka ned under vatn og har funne restane etter ein eldgammal sivilisasjon. Antikke søyler ligg spreidd utover i eit blått rom. På ein stor skjerm ser me tilsynelatande tilfeldige scenar frå livet under havet, ispedd bilete frå vår eiga tid. Ei stemme les utdrag frå bøkene Staten av Platon og Symbiotic Planet: A New Look at Evolution av forskaren Lynn Marguli» heter det også i juryens begrunnelse.
Bom forklarer at arbeidet er basert på en idé om å bringe sammen elementer som tilsynelatende ikke har noe til felles.
– Og jeg tror nye meninger og forbindelser vil oppstå når publikum opplever installasjonen på Høstutstillingen, sier han.