«Han representerer en stemme som manglet i den store søkemassen til Høstutstillingen» 09.10.2018

«Gimme Shelter» av Aage Gaup. Foto: Vegard Kleven / NBK

Samiske Aage Gaup var den eneste kunstneren i år som ble invitert til vise verk på Høstutstillingen.

– Det er jo vanskelig for meg å vite hvorfor juryen valgte dette verket, men jeg tror det kan ha sammenheng med flykningskrisen, og ellers krig og ufred, sier Gaup. 

– Verket viser en naken kvinne som kryper sammen med hendene over hodet i redsel over bomber og granater.

Siden Gaup stilte som debutant med to verk på Høstutstillingen i 1979, har han ikke søkt. Nå ønsket Den Nasjonale Jury å gi ham en spesiell plass, og inviterte ham som eneste kunstner til å delta på årets utstilling.

– Aage Gaup representerer en stemme som manglet i den store søkemassen til Høstutstillingen, sier juryleder Anders Kjellesvik.

– Ikke minst på grunn av hans bakgrunn fra Finnmark og samisk kultur. Han er en godt etablert kunstner, men likevel lite eksponert i Oslo. Gaups arbeider er meget aktuelle og relevante, og både innhold og uttrykk passer veldig godt inn i utstillingens tematiske tendenser og helhet. Generelt er det hans solide og viktige kunstnerskap som gjorde at juryen ønsket å invitere ham til å delta med verket «Gimme Shelter» i år. 

Installasjonen «Gimme Shelter» ble blant annet vist i 2004, som en del av jubileumsutstillingen for Masi-gruppa (også kalt Samisk Kunstnergruppe). Verket består av en klebersteinsskulptur og to trekister som Aage Gaup føyde til skulpturen etter Yassir Arafats død i 2004.