Finn Adrian Jorkjen er årets debutant på Høstutstillingen 09.09.2022

– Jeg føler meg beæret, svært forvirret og glad, sa Jorkjen fra talerstolen. Han ble tildelt Norske Kunstforeningers debutantpris under Høstutsillingens åpningssermoni 9. september på Kunstnernes Hus. 

Juryleder Kari Berge, nestleder i Norske Kunstforeningers styre, trakk fram at grunnet det høye antalet debutanter i årets utstilling var det ekstra krevende for juryen å plukke ut en vinner. Hele 60 av 100 kunstnere stiller i år ut på statens kunstutstilling for første gang, noe som gjør prisen ekstra høythengende denne gangen.

Berge sa i sin tale at vinneren overbeviste juryen med et «flerstemt og presist performativt verk», og at verket har en «finstemt bruk av tekst, stemme, bevegelse og humor som skaper et tydelig nærvær til publikum, og samtidig åpner opp for en større fortelling».

Finn Adrian Jorkjen, vinner av Norske Kunstforeningers debutantpris på Høstutstillingen 2022

Gameshow, powerpoint og Alf Prøysen 
Jorkjen påpekte at han var svært glad for prisen, spesielt fordi det var en så stor andel debutanter i årets utstilling.

– Det er en glede å se så mange gode venner og kollegaer stille ut her sammen med meg. sa han fra talerstolen.

Slik beskriver kunstneren selv vinnerverket:

«Det begynner med vage minner om tyske gameshow på et dansk fjernsynsapparat. Vi sitter i en gammel kinosal, som har opplevd mer enn det vi kan forestille oss. Hvis det ikke lenger er lov å si noe, burde vi ikke alle danse litt mer? Det var egentlig ikke et spørsmål. Faren min fortalte om da de seilte til Sør-Korea. Det å føle seg sett og det å føle seg angrepet, er to sider av samme sak. Og om en spade noensinne kan være mer enn en spade, og om vi noensinne kan være mer enn venner. Du får push-notifikasjoner for å slappe av. Gode kunnskaper om bruk av Excel og PowerPoint kreves ikke.»

«Hvordan det går» er utformet som en powerpointpresentasjon forkledd som et gameshow, forkledd som mange små performancer som er satt sammen. Temaene som tas opp spenner fra hvor man finner nærmeste toalett til reklamer på mobiltelefoner, hva en «jobby» er og hvorfor kunstneren elsker Alf Prøysen.

I 2022 deler Norske Kunstforeninger for trettende gang ut en pris til en debutant på Høstutstillingen. Formålet med prisen på 50 000 kroner er å løfte fram og synliggjøre unge samtidskunstnere i Norge. Prisen setter også søkelys på det viktige samspillet mellom samtidskunstnere og kunstforeninger. Ofte fungerer nettopp de 150 kunstforeningene i landet som et springbrett for unge kunstnere, og sammen gjør de ny kunst tilgjengelig for publikum over hele Norge. Årets jury består av juryleder Kari Berge (nestleder i Norske Kunstforeningers styre og daglig leder ved Sandefjord Kunstforening), Andreas Rishovd (daglig leder ved Kunsthall Grenland), Kari Anne Helleberg Bahri (utstillingskomiteen ved Kongsberg Kunstforening) og Apichaya Wanthiang (representant fra Den Nasjonale Jury).

Finn Adrian Jorkjen (f. 1990 i Arendal) bor og arbeider i Oslo. Han har bachelorgrad fra Kunstakademiet i Trondheim og mastergrad fra Kunstakademiet i Oslo. Jorkjen har tidligere vist arbeider ved festivalen Ravnedans (Kristiansand), Sørlandsutstillingen og Rosendal Teater (Trondheim). Han er også en del av performanceduoen Koppen & Jorkjen, med kunstneren Henrik Koppen. Sammen har de hatt utstilling ved Heimdal Kunstforening og vist performancer ved Kolbotn Garasje Galleri og Kunsthuset Kabuso (Øystese).