Fagpolitiske oppdateringer
I desember ble Y-blokka kåret til et av de mest truede kulturarvminnene i Europa av kulturvernorganisasjonen Europa Nostra. Den påfølgende debatten om rivingen av blokka, utløste et ønske fra mange om aksjonisme. Blant annet tok flere kunstnere til orde for kunstnerboikott ved å frastå fra all kunstnerisk produksjon, salg og formidling av kunst til det nye Regjeringskvartalet hvis Y-blokka rives. Norske Billedkunstneres (NBK) styre står samlet om standpunktet om at Y-blokken må bevares, og at ansvaret ligger hos beslutningstakerne. Styrets beslutning om å ikke oppfordre til boikott ble forankret i hele organisasjonen, gjennom en demokratisk prosess som involverte innspill fra grunnorganisasjonene. Boikott kan være et effektivt virkemiddel for å oppnå politiske endringer, og har vist seg nyttig og nødvendig i tilfeller der andre virkemidler ikke fører frem. En boikott må ramme de som skal ansvarliggjøres, og den må tre i kraft på et tidspunkt der boikotten vil kunne føre til en ønsket endring. Den foreslåtte boikotten, etter en eventuell riving, vil etter vår vurdering hovedsakelig ramme kunstnerne og publikum.
Kulturrådet slapp i desember nyheten om at rådet har samlet en rekke personer fra kulturfeltet i en tenketank som skal bidra til å «belyse hele økosystemet i kulturøkonomien i årene som kommer, og se institusjonsfeltet, kunstnerøkonomien og kulturell og kreativ næring i sammenheng.» Ruben Steinum tok til orde for at kunstnerne må inkluderes i utformingen av god kunstnerpolitikk. «Mangelen på representasjon fra kunstnerorganisasjonene er alvorlig. Dette fremstår ekstremt interessevridd og det er bekymringsverdig», uttalte han i en pressemelding fra NBK. Sammen med Kunstnernettverket skrev NBK i Klassekampen, 24. Januar 2020, at: «Sammensetningen av tenketanken bryter trepartssamarbeidsmodellen som vi har i resten av samfunnet, og utvalget fremstår som interessevridd.» Steinum la også til at kunstnerorganisasjonene forventer å bli inkludert: «Hvis ikke fremstår tenketanken uten legitimitet.»
Onsdag 22. januar møttes styreledere og daglig ledere for fagorganisasjonene hos NBK til innspills- og dialogmøte om aktuelle temaer, herunder arbeidet med utstillingsøkonomien, regionreformen og offentlige innkjøp.
Sammen med andre representanter fra Kunstnernettverkets utvalg for trygd og pensjon, var daglig leder Gyrid Garshol nylig på innspillsmøte hos Finansdepartementet. Utvalget henviste til departementets arbeid med egen pensjonskonto, og anmodet at man i det strukturelle grunnlaget som nå legges, må tenke lengre og bredere: Fremtidens ordninger må muliggjøre at man kan samle alle «drypp» av pensjonsinntekter på ett sted, og uavhengig av tilknytningsform.
I løpet av januar og februar har NBK sendt høringssvar om stipendkvoter for statens kunstnerstipend og høringsuttalelse om gjennomføring av EUs direktiv om kollektiv rettighetsforvaltning (CRM-direktivet).