«Et helstøpt kunstverk som viser noen av grafikkens særegne muligheter, både i seg selv og innen kunstbokfeltet» 17.09.2021

Randi Annie Strand vant Norske Grafikeres Fonds grafikkpris for Høstutstillingen 2021, med verket Prisme 1. Foto: Vegard Kleven.

Randi Annie Strand fikk Høstutstillingens grafikkpris for sin håndlagede kunstbok.

Hvert år deler Norske Grafikeres Fond ut sin egen Høstutstillingen-pris til den kunstneren som utmerker seg innen grafikkfeltet. I år fikk Randi Annie Strand prisen for verket Prisme 1 – en håndlaget kunstbok med høytrykk på tynt gjennomskinnelig papir.
Juryen for prisen kaller verket «visuelt sterkt, teknisk meget godt utført og et prakteksempel på kunstbokens potensial til å utvide bokformatets tradisjonelle logikk og funksjon».
 
«Vertikalt fargede felter og en gjennomgående geometrisk figur skaper en særegen dynamikk der det gjennomskinnelige papiret viser fysisk fargeblanding og geometriens formsammenhenger i praksis. Etter hvert som man blar seg gjennom boka endrer fargene seg gradvis og prismeformen bygges på den ene siden av oppslaget og dekonstrueres på den andre. De taktile kvalitetene og en meget høy håndverksmessig presisjon bidrar til å skape et helstøpt kunstverk som viser noen av grafikkens særegne muligheter, både i seg selv og innen kunstbokfeltet», heter det i juryens begrunnelse.
Randi Annie Strand ble tildelt Norske Grafikeres Fonds grafikkpris under åpningen av Høstutstillingen 2021. Foto: Jannik Abel.

Randi Annie Strand (f. 1962 i Ytre Namdal) bor og arbeider i Oslo. Hun har sin utdannelse fra Kunsthøgskolen i Bergen. Strand har vist arbeider ved blant annet Kristiansand Kunsthall, Norsk skogmuseum (Elverum), LevArt (Levanger), Rørosmuseet, Norske Grafikere (Oslo) og Tromsø Kunstforening. Arbeidene hennes er innkjøpt av blant annet Nasjonalgalleriet, Kunstmuseet Nord-Trøndelag, Bomuldsfabriken Kunsthall og Stanfordog Yale University Libraries. I 2003 og 2017 mottok hun kritikerprisen under Trøndelagsutstillingen. Strand er aktiv i Codex Polaris, en gruppe kunstnere som initierer og organiseringer muligheter for, og eksponering av, kunstnerbøker.

Norske Grafikeres Fonds grafikkpris ble opprettet i 2015 for å øke interessen for og utviklingen av norsk grafikk. Prisen på 50 000 kroner blir hvert år tildelt en kunstner ved Høstutstillingen som utmerker seg innenfor grafikkmediet. Norske Grafikere er en landsdekkende forening for yrkesaktive grafikere og et visningssted for samtidsgrafikk. Foreningen ble stiftet i 1919 for å gjøre grafikken kjent som egen kunstart og for å bedre kunstnernes situasjon. Juryen for prisen er styret i Norske Grafikeres Fond, og består i år av Petter Buhagen, Ane Thon Knutsen og Anne Kristin Myrseth.