Dette verket vant Høstutstillingsprisen: «Det fremstår unikt» 11.09.2021

Vinneren av Høstutstillingsprisen er Einar Grinde for verket «Triumf» (2020). Installasjonen består av en rekke plasthester, stablet sammen til en bue. Kunstnerens utgangspunkt for verket er hestens rolle før og nå – hvordan mennesket var avhengig av hesten som transportmiddel og arbeidskraft, men nå har erstattet dyret med maskiner.

Einar Grinde tildeles Høstutstillingsprisen 2021 fra Billedkunstnernes Hjelpefond.

Blant de 2 530 søknadene som ble innsendt til Høstutstillingen, plukket juryen ut 118 verk som vises på Kunstnernes Hus i perioden 11. september–17. oktober. Blant de 107 kunstnerne og kunstnergruppene som stiller ut, er 56 debutanter. Einar Grinde er en av disse, og ble på Høstutstillingens offisielle åpningsseremoni i dag tildelt selveste Høstutstillingsprisen fra Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH). Grinde får 150 000 kroner.

– Den beveger seg i tid og rom. Den reiser seg og faller, til evig tid. Ni hester stablet oppå hverandre i en triumfbue. Et seiersmonument. Vi vant. Vi har beseiret naturen. Ingen hvite flekker på kartet. Vi vant alt, men det var en seier vi ikke ville ha, forklarer kunstneren om verket.

 

Einar Grinde stakk av med Høstutstillingsprisen 2021. Foto: Jannik Abel.

Grindes installasjonen består av en rekke plasthester, stablet sammen til en bue. Utgangspunktet for verket er hestens rolle før og nå – hvordan mennesket var avhengig av hesten som transportmiddel og arbeidskraft, men nå har erstattet dyret med maskiner.

Juryen for prisen, som består av de tre kunstnerne Emil Finnerud, Jorunn Steffensen og Solveig Landa, mener vinnerverket fremstår unikt, er teknisk godt gjennomført «og klarer på sofistikert vis å trekke linjer på tvers av tid».

De beskriver det slik: «Vinnerverket har sitt opphav i et historisk veiskille, mellom en ny og gammel verden. Før og etter. En homage som fremtvinger ettertanke til noe som en gang var. Verket puster og lever, men det dør også. En figur i bevegelse. Med sin egen rytme. Det har en presis form. En form i forandring. Tofarget, skinnende, iøynefallende, intenst. Den fanger rommet. Den er monumental, men også inviterende og tilgjengelig. Den tar i bruk vår tids materiale. Billig, skjørt, forgjengelig».

Einar Grinde (f. 1989 i Trondheim) er oppvokst og bosatt i Trondheim, der han har studert ved Kunstakademiet. Grinde har vist arbeider ved Kjøpmannsgata Ung Kunst (Trondheim), Galleri KiT ved Kunstakademiet (Trondheim), Galleri Blunk (Trondheim) og det studentdrevne galleriet Kunstlageret (Bergen).

Tekst av Katrine Sviland.

Bildende Kunstneres Hjelpefonds Høstutstillingspris har som formål å synliggjøre Statens kunstutstilling, Høstutstillingens betydning for norsk samtidskunst, samt å løfte frem god kunstproduksjon. BKH arbeider for å bedre vilkårene for kunstproduksjonen i Norge gjennom forvaltningen av midler fra kunstavgiften. Prisen er på 150 000 kroner og skal gå til den kunstneren som deltar på Høstutstillingen med det verket som juryen finner mest betydningsfullt. Juryen for prisen består i år av Emil Finnerud, Jorunn Steffensen og Solveig Landa.