Dette verket vant årets Høstutstillingspris: – Det gir håp for fremtiden å følge denne gruppen videre 09.09.2022 Høstutstillingen

Still fra vinnerfilmen «Vi går ned med stil og engangsgrill» (2021).

Signe Rosenlund-Hauglid, Ylva Gulpinar, Io Sivertsen og Christa Barlinn Korvald tildeles årets Høstutstillingspris fra Bildende Kunstneres Hjelpefond for kunstfilmen «Vi går ned med stil og engangsgrill» (2021)

I konkurranse med 100 andre kunstnere og kunstnergrupper under årets utstilling var det de fire filmskaperne som til slutt kunne komme opp på scenen og motta prisen under Høstutstillingens åpningsseremoni den 9. september. Prisen er i år på 200.000 kroner.

I en sin takketale fra scenen kom gruppen med en sterk appell mot styresmakter og samfunn for sin inaktivitet i møte med klimakrisen.

– Vår måte å leve på fører til kriser og nød i andre land. Norge lager løsninger som gjør vi bare kan fortsette – vindmøller på vidda, datasentre og oljeboring. Hvordan skal jeg vite hva jeg drømmer om når hele hverdagen min står og puster i markedskreftene, sa Christa Barlinn Kovald, som talte på vegne av gruppen.

– Klimakrise handler om undertrykkelse og makt, men dem som sitter ved makten er for feige til å gjøre noe med det, fortsatte den unge filmskaperen.

Miljøengasjementet har vert sterkt i årets kunstnere, og tidligere i arrangementet ble det, på oppfordring fra kunstnerne, avholdt ett minutts stillhet for ofre av klimakrisen verden over.

Signe Rosenlund-Hauglid, Ylva Gulpinar, Christa Barlinn Korvald og Io Sivertsen tildeles årets Høstutstillingspris. Foto: Jannik Abel/NBK

Særlig betydningsfult verk

Prisen deles hvert år ut til den kunstneren som juryen mener er det mest betydningsfulle av samtlige i årets utstilling. Den deles ut av Bildende Kunstneres Hjelpefond, og er regnet som den aller gjeveste av prisene som deles ut på Høstutstillingen.

Hege Imerslund, direktør i Bildende kunstneres hjelpefond sa fra talerstolen at Høstutstillingsprisen 2022 går til et verk som speiler betydningen høstutstillingen har for å introdusere og gi synlighet til de nyutdannede kunstnerne.

Juryens begrunnelse sa blant annet at «et tilbakevendene tema i utstillingen er miljø og klima, og vinneren har laget et gjennomprodusert stykke kollektivt arbeid. Med humor og glimt i øyet skildrer de en dystopisk science-fiction som oppleves som skremmende troverdig.»

Filmen beskrives som en kunstfilm som utforsker menneskets reaksjon på en klimakrise som virker uhåndterlig.

Høstutstillingsprisen fra BKH har som formål å synliggjøre Høstutstillingens betydning for norsk samtidskunst, og å løfte frem verk som utmerker seg med særlige kvaliteter. Pri­sen tildeles kunstneren med verket som juryen finner mest betydningsfullt på årets utstilling. BKH fremmer ny kunst­produksjon i Norge gjennom innkreving og fordeling av midlene fra kunstavgiften. Prisbeløpet for 2022 er 200 000 kroner, og årets jury består av Bjørn Hatterud, Nils Eger og Maya Økland.

Signe Rosenlund-Hauglid (f. 1995 i Harstad) er oppvokst i Vormsund i Akershus og bor i Göteborg. Med bakgrunn fra journalistikk og kreativ dokumentarregi ved OsloMet – storbyuniversitetet, studerer hun for tiden til mastergrad i regi ved HDK-Valand – Högskolan för konst och design (Göteborg). Rosenlund-Hauglid har regissert kortfilmer som har blitt vist ved blant annet Nordisk Panorama Film Festival (Malmö) og Doc Edge Festival (New Zealand). Dokumentaren Not in Tanzania ble nominert til The Iris Prize i 2021, og mottok hederlig omtale under Bergen internasjonale filmfestival. Hun har tidligere jobbet som journalist i VG, Klassekampen og Morgenbladet.

Ylva Gulpinar (f. 1994 i Oslo) bor i Oslo og jobber som musiker og lyddesigner. Hun har bachelorgrad fra Den norske filmskolen (Lillehammer) og bachelorgrad i folkemusikk fra Høgskolen i Telemark (Rauland). Gulpinar har lagt lyd på flere kortfilmer og kunstfilmer. I forbindelse med Kunstakademiets avgangsutstilling i 2018 spilte hun på Kunstnernes Hus (Oslo) som del av en performance med Mor Efrony. Hun har også medvirket i en performance ved RAM galleri (Oslo). Ved siden av eget arbeid spiller Gulpinar i det politiske skranglebandet Sliteneliten og har laget 1700-talls fiolinbuer.

Io Sivertsen (f. 1994 i Oslo) bor i Oslo. Hun har tidligere studert fotografi ved The Royal Academy of Art (Haag), og gikk ut med mastergrad i dokumentarregi ved Den norske filmskolen våren 2022. Sivertsen deltok i 2020 i programmet Canon Student Development Program ved festivalen Visa Pour l’Image (Perpignan i Frankrike), og i 2022 ble hun en del av Futures, en europeisk plattform for fotografi. Arbeidene hennes har blant annet blitt vist på Eye filmmuseum (Amsterdam), San Mei Gallery (London), Kortfilmfestivalen (Grimstad) og kulturplattformen Page Not found (Haag). Sivertsens bilder har vært publisert i Morgenbladet, Aftenposten og magasinet Zweikommasieben.

Christa Barlinn Korvald (f. 1994 i Oslo) er oppvokst i Tromsø og bor i Oslo, hvor hun jobber som scenograf og kunstner. Korvald har vist arbeider ved blant annet Galleri BOA (Oslo), Kunstverein Leipzig og i Oslos gater. Som scenograf har hun jobbet på Rogaland teater (Stavanger) og Kilden teater og konserthus (Kristiansand).