Christian Tunge er vinner av Folkets Pris på Høstutstillingen 2022: – Verket har åpenbart engasjert mange 24.11.2022

Den prisvinnende verksserien: Immolation (Burning Men), #1–4 (2022). Foto: Vegard Kleven, NBK

For tredje år på rad har Statens kunstutstilling, Høstutstillingen gitt sine besøkende muligheten til å stemme frem sitt favoritt-verk gjennom utstillingsperioden. Årets avstemning er nå lukket, og vi er glade for å kunne annonsere at Folkets Pris 2022 går til Christian Tunge for verket Immolation (Burning Men), #1–4 (2022).

Tunge selv fikk beskjeden onsdag, og ble svært positivt overrasket. Han påpeker at da Høstutstillingen antok verket var det etter at flere galleriet hadde avist det som for eksplisitt og kontroversielt.

– De mente at ingen ville ha en brennende mann i stua. Derfor er det ekstra gledelig at det mottar Folkets pris og at så mange satte pris på verket, sier kunstneren.

Utstillingsleder Hanne Gudrun Gulljord synes det er stas å kunne dele ut prisen til et verk som representerer Høstutstillingen 2022 godt på flere måter.

– Verket har åpenbart engasjert mange, både i utstillingen og på nett, sier hun.

Christian Tunge er vinner av Folkets Pris under Statens 135. kunstutstilling, Høstutstillingen 2022. Foto: Jannik Abel/NBK

Immolation (Burning Men) er en serie risotrykk som tar utgangspunkt i det som på engelsk heter «self-immolation» og på norsk oversettes til «selvantenning». Å sette fyr på seg selv i offentligheten har en dokumentert historie tilbake til 300-tallet i Kina.

Historisk sett har selvpåtenning vært knyttet til religiøse tradisjoner, som et personlig valg om å ofre kroppen sin. Det siste halve århundret har praksisen økt, og veksten i antall selvantenninger de siste årene har skjedd parallelt med fremveksten av trykte og digitale distribusjonskanaler.

Samtidig har handlingens symbolske verdi gått fra personlig og religiøs til allmenn og politisk. Det er ikke lenger slik at mennesker setter fyr på seg selv for å ofre sin fysiske kropp – de gjør det for å skape oppmerksomhet rundt en sak. I prosjektet viser kunstneren bilder som har vært viktige for å endre den kulturelle forståelsen av fenomenet.

Fra Høstutstillingens åpningsarrangement, hvor Tunge mottok Norske Grafikeres Fonds Grafikkpris. Foto: Jannik Abel/NBK

Det er tredje året prisen deles ut, og i de to foregående årene har prisen gått til henholdsvis Sara Skogøy og Meera M. Kaur. Prisen er i år på 15 000 kroner.

Tunge ble også tildelt Norske Grafikeres Fonds grafikkpris for verket under Høstutstillignengs åpningssermoni den 9. september. Prisen ble delt ut av Ane Thon Knudsen på vegne av juryen og fondet.

I den sammenhengen uttalte juryen følgende:

«Fargestyringen er imponerende presis. Ved å jobbe med fler-fargetrykk på riso vil passningen ofte være litt ut av register, noe som i dette tilfellet tilfører bildet et inntrykk av flammer som nærmest vibrerer på papiret. Det gir motivet et skremmende livaktig uttrykk og minner oss om ildens potensielt utemmelige natur.»

  • Christian Tunge (f. 1989 i Stavanger) bor og arbeider i Oslo. Han er utdannet ved Oslo Fotokunstskole og Akademin Valand (Göteborg). Tunge har hatt separatutstillinger ved blant annet QB Gallery (Oslo), Galleri Golsa (Oslo) og Noplace (Oslo). I tillegg har han utgitt seks kunstnerbøker. Tunge grunnla i 2014 kunstbokforlaget Heavy Books og driver MELK galleri sammen med Behzad Farazollahi.