Billedkunstner og tidligere professor i tekstilkunst får ærespris 16.04.2018

Ulrik Hendriksens ærespris 2018 tildeles Hilde Hauan Johnsen.

– Det var en enormt stor overraskelse, jeg ble veldig rørt og det er virkelig en stor ære å motta prisen, sier Hauan Johnsen.

Vinneren er billedkunstner og scenograf, og har blant annet arbeidet med installasjoner – bestående av fiberoptikk og lyd – der hun bruker tradisjonelle tekstile vevteknikker. I 13 år, frem til 2018, var hun professor i tekstilkunst ved Kunsthøgskolen i Bergen. Siden 2015 har Hauan Johnsen også vært professor II ved Samisk Høgskole i Kautokeino i daidda og duodji (kunst og kunsthåndverk).

Hilde Hauan Johnsen får årets ærespris fra Bildende Kunstneres Hjelpefond.

– Selv om jeg ikke kjenner Hilde personlig, kan jeg godt merke den smittende gløden hun har som fagmenneske, og hvor opptatt hun er av utviklingen på sitt eget fagfelt, sa styreleder i Norske Billedkunstnere Hilde Tørdal under overrekkelsen av prisen før helgen. 

– Det gjelder å finne fram til de berøringspunktene hvor man kan finne ny kunnskap, teknikker eller metoder som kan gi kunsten en ny sanselighet og opplevelse. Gjennom sin egen nysgjerrighet og faglige tyngde, klarer hun å formidle tekstil som et evig aktuelt fag og vise hvor mange muligheter det ligger i faget også for andre utenfor. Miljøene hun bygger rundt seg er levende, inkluderende og ser ut til å ha stor selvtillit og tro på fremtiden.

I eget kunstnerskap har Hauan Johnsen videreutviklet tekstilbegrepet og jobbet i et spenningsfelt mellom analoge og digitale medier, og utforsket teknologibegrepets betydning i det tekstile fagfeltet. Hun har blant annet vært en av de første til å jobbe med fiberoptikk.

«Hauan Johnsen har bidratt til økt bevissthet om, og anerkjennelse av, tekstilbasert billedkunst, og hatt stor betydning for den faglige utviklingen her til lands. Det er en stor glede å kunne tildele henne Ulrik Hendriksens Ærespris. Hauan Johnsen har hatt betydning for flere generasjoner kunstnere gjennom sin inkluderende praksis, og hun har som professor aktivt involvert studenter i egne prosjekter. Et eksempel er The Stitch Project der hun, sammen med blant annet Britta Marakatt-Labba, Marie Skeie og Kiyoshi Yamamoto, arbeider internasjonalt med tekstile teknikker, dialog og kunnskapsutveksling», heter det i en pressemelding fra Bildende Kunstneres Hjelpefond.

Det var Norske Tekstilkunstnere som foreslo vinnerkandidaten – som senere ble enstemmig valgt av Norske Billedkunstneres styre som førstekandidat til prisen. 

 

Ulrik Hendriksens ærespris er på 150 000 kroner og utdeles årlig av Bildende Kunstneres Hjelpefond til minne om billedkunstner Ulrik Hendriksen (1891–1960).

Norske Billedkunstnere, Norske Kunsthåndverkere og Forbundet Frie Fotografer har forslagsrett til kandidater.