Kistefos Kunstpris går til Øyvind Elvsborg for filmen «Brødrene i skogen» 09.09.2022 Høstutstillingen

Still fra filmen «Brødrene i skogen»

– Årets vinner av Kistefos kunstpris evner å kombinere velkomponert fotografisk håndverk med en lavmælt politisk sprengkraft og det helt nære og personlige.

Det sa Maria Veie Sandvik som sammen med Maya Økland og Geir Haraldseth, har gått gjennom samtlige av de 143 verkene i årets utstilling, på jakt etter «utstillingens viktigste stemme». Valget falt til slutt på kunstner og filmskaper Øyvind Elvsborg, og hans vakre skildring av de to brødrene Sven og Olaf ved Tyrifjorden. 

Utdelingen foregikk under åpningsseremonien til statens 135. kunstutstilling Høstutstillingen, foran en tettpakket sal på Kunstnernes Hus den 9. september. 

Sandvik, som er utnevnt til sin oppgave av organisasjonen Fritt Ord, sa fra talerstolen at midt i alle de sterke, nærmest apokalyptiske landskapsskildringene, fremstår verket motstrøms i sin hyllest til det lavmælte og private. 

Juryens begrunnelse sier videre at «I en tid der ytterfløyene roper øredøvende høyt minner

dette verket oss også om den urovekkende stillheten i orkanens øye. Arbeidet frem over lang tid, med gjensidig tillit og kunstnerisk integritet overfor filmmediet, oppnår kunstneren å skape et rom for klarsyn som bare en kunstner kan».

Vinner av Kistefos kunstpris for 2022, Øyvind Elvsborg, under prisutdelingen.

En historie om savn og sorg

Det er helt absurd å stå her å få denne prisen, sa Elfsborg, før han takket Olaf, filmens hovedperson – som dessverre nå er gått bort. Brødrene i skogen er et portrett av pensjonisten Olaf. Han har akkurat mistet tvillingen sin som han har delt hele livet sitt med, og vi følger Olaf når han prøver å få tilbake gnisten og finne ny mening i livet.

Filmen forteller også historien om tvillingenes levesett som nesten er borte, men som likevel er en viktig del av kulturarven vår. Brødrene har hele livet bodd på en gård ved Tyrifjorden og jobbet i skogen. De lever i pakt med naturen og prøver å finne smarte løsninger for gjenbruk av det de eier. Filmen er en hyllest til det enkle, nøysomme livet og den glemte kunnskapen.

Elvsborg har selv sagt at filmen er «en historie som tar for seg hvordan det er å miste sin beste (og kanskje eneste) venn og livsledsager. Det er en historie om sorg og savn, men også om kampen om å overkomme disse følelsene.»

Årets viktigste stemme

Kistefos-prisen har på kort tid blitt den kanskje aller mest prestisjetunge utmerkelsen av høstutstillingens priser – både på grunn av dens brede rammeverk og dens rause premiesum. Den har som mål å finne ikke bare det beste kunstverket, men også den viktigste.

Prisen har til formål å løfte frem den frie kritiske samtidskunsten, og dermed fremheve Høstutstillingens grunntanke som nasjonal kunstnerjuryert gruppeutstilling basert på åpen innsendelse. Prisen er på 250 000 kroner og går til en kunstner eller kunstnergruppe som deltar på Statens kunstutstilling, Høstutstillingen, med det verk som juryen anser som den viktigste stemme i årets utstilling.

Øyvind Elvsborg (f. 1974 på Gjøvik) er oppvokst på Raufoss og bor i Oslo. Han er utdannet innen fotojournalistikk ved Høgskolen i Oslo, og har i flere år jobbet som fotograf og videojournalist for Dagens Næringsliv. Prosjektet Brødrene i skogen har tidligere blitt utgitt i bokformat, og Elvsborg har stilt ut fotografier fra prosjektet ved Kistefos-museet (Jevnaker). Filmen som vises på Høstutstillingen er avslutningen av arbeidet med fortellingen om de to tvillingbrødrene Sven og Olaf.