Ansvar, ytringsfrihet og pandemi: Lansering av Billedkunst nr. 2 2020 17.06.2020

Design av Yokoland.

Billedkunst skal i 2020 ha et særlig fokus på ytringsfrihet. En viktig del av ytringsfriheten er muligheten for i det hele tatt å bli sett og hørt. Den utgaven er derfor viet utstillinger og prosjekter som er avlyst, stengt eller utsatt på grunn av pandemien. Dette har resultert i om lag 30 tekster i tillegg til et knippe essays som forsøker å sette kunstens rolle i den svært spesielle situasjonen, i kontekst. I tillegg har redaksjonen beholdt temadelen som tar for seg ytringsfrihet og ansvar.

Billedkunst nr. 2 lanseres på det kunstnerdrevne visningsrommet She Will i Ski, og i panelet har redaksjonen med seg Geir Haraldseth (kurator, Nasjonalmuseet), Grace Tabea Tenga (feminist, danser og kritiker) og Lars Elton (kunstanmelder for Kunstavisen og Dagsavisen).

Tid: Fredag 19. juni klokken 18:00–20:00
Sted: She Will i Ski
Arrangementet strømmes

I første del tar blir det et dykk i utstillingen «Groundbreaking Computational Methods for Generating Heat and Value» av Micheal Ramussen og Ayatgali Tuleubek, som altså finner sted på She Will. Utgangspunktet deres er kryptovaluta, en verdienhet som kun eksisterer virtuelt. Som Grace Tabea Tenga skriver i sin anmeldelse av utstillingen i dette Billedkunst, er kryptovaluta uten noen sentralbank og i prinsippet fristilt fra multinasjonale selskaper og burde da være mer demokratisk enn andre valurtaformer som dollaren eller den norske krone. Men oppstår ikke de samme hierarkiene med kryptovaluta? Og er ikke den gjenstand for tilbedelse i samme grad som dollar og euro? Micheal Ramussen og Ayatgali Tuleubek har konstruert en pyramide inne i gallerirommet som bringer tankene til finansinstitusjoner så vel som til gamle ziggurater og andre hellige bygg.

Michael Rasmussen og Ayatgali Tuleubeks utstilling «Groundbreaking Computational Methods for Generating Heat and Value», fredag 19. juni klokken 18:00, med Geir Haraldseth, Grace Tabea Tenga og Lars Elton i panelet. Sted: She Will i Ski.
Detalj fra Michael Rasmussen og Ayatgali Tuleubeks Groundbreaking Computational Methods for Generating Heat and Value (2020). Deler av oppsett for å utvinne kryptovaluta (Ethereum) med diverse data hardware. Installasjonen varmes opp i kraft av at kryptovalutaen utvinnes. Foto: Ayatgali Tuleubek. © Kunstnerne. Gjengitt med tillatelse fra She Will.

I andre del av arrangementet hever vi blikket. Kunsten har som det meste annet, vært prisgitt digitale plattformer. Hva har fungert og ikke? Har vi lært noe av pandemien, eller vil det være business as usual? Vi tenker høyt over hva som har skjedd, spekulerer rundt informasjonssamfunnets reelle effekt og veien videre.

På grunn av smittevern blir det plass til kun 20 stykker i lokalet, men vi streamer det hele på Facebook og Billedkunsts hjemmesider. Følg med og ta deg en liten pause fra sommervarmen med oss!

She Will ble etablert i 2018 av Maren Dagny Juell Kristensen og Liv Tandrevold Eriksen i en nedlagt bensinstasjon i Ski.

  • Grace Tabea Tenga (f. 1994) er psykologistudent, afrikansk-estetisk danser, aktivist, skribent og kunstkritiker. Hun har skrevet for en rekke publikasjoner, deriblant Klassekampen, Norsk Shakespearetidsskrift, Scenekunst.noPeriskop.no og Ballade.no. I 2019 var hun på utveksling til Universitetet i Cape Town i Sør-Afrika, og har tidligere studert tverrfaglige kjønnsstudier ved Universitetet i Oslo (UiO). Tenga skriver og anmelder fra et kritisk feministisk og dekolonialt perspektiv.
  • Geir Haraldseth (f. 1977) jobber for tiden med åpningsutstillingen på det nye Nasjonalmuseet. Utstillingen blir den største mønstringen av norsk samtidskunst og vil foregå på flere plattformer, blant annet i den store Lyshallen. Han kuraterer den sammen med Randi Godø, og du kan oppleve den når museet åpner i 2021. I 2022 kuraterer han den nederlanske paviljongen for Veneziabiennalen sammen med Melanie Bonajo, Maaike Gouwenberg og Soraya Pol. Tidligere var Haraldseth daglig leder for Rogaland Kunstsenter (2012–2018) og kurator på Kunstakademiet ved KHiO (2011–2012). Han var rådsmedlem i Kulturrådet (2014–2017), og sitter for tiden i Office for Contemporary Art Norways (OCA) internasjonale jury. Han har skrevet om kunst for Art in America, The Exhibitionist, Kunstkritikk.no og Acne Paper. Han har kuratert utstillinger for museer og kunstnerdrevne visningssteder om alt fra hvordan kunstnere blir fremstilt på TV, til forholdet mellom fakta og fiksjon.
  • Lars Elton (f. 1957) har virket som kunstkritiker, journalist og forfatter gjennom flere tiår i en rekke av landets aviser og magasiner, deriblant Aftenposten, VG og Dagsavisen. Han skriver nå fast for sistnevnte og Kunstavisen. Elton har også skrevet en rekke tekster for kataloger og kunstbøker. Hans siste utgivelse er Oddvar Thorsheim (Forlaget Skald, 2018).

Les anmeldelse av «Groundbreaking Computational Methods for Generating Heat and Value», Michael Rasmussen og Ayatgali Tuleubek på billedkunst.no.